Anar directament a les notícies

Compromís reclama els documents de l’Arxiu de Salamanca

Publicat el en Educació i Cultura

La portaveu adjunta en les Corts, Mireia Mollà, ja treballa en una proposició no de llei perquè les Corts valencianes reclamen a l’Arxiu de Salamanca la documentació de la Guerra Civil relativa al territori valencià. La documentació, almenys la referent a Alacant, seria gestionada pel projecte ‘Alacant, ciutat de la memòria’, que preveu entre diverses iniciatives la posada en valor de la memòria documental sobretot allò esdevingut durant la revolta de part de l’Exèrcit espanyol i la posterior repressió de la dictadura franquista.

 “A Catalunya ja  se li va reconèixer legalment el dret a posseir aquella documentació amb origen en aqueixa autonomia. És temps ara perquè, amb un govern autonòmic sensible a   aquestes qüestions i que es troba en plena elaboració d’una llei  de Memòria Històrica, reclamem el nostre patrimoni documental”, ha considerat la diputada autonòmica i regidor d’Elx, Mireia Mollà.

Compromís considera que el Centre d’Interpretació de la Memòria Històrica, actualment en projecte a Alacant i que tindrà  la seua seu en la Plaça Sèneca, és el lloc ideal per a emmagatzemar els fons  ja que posarà en valor la memòria documental de l’última ciutat què va caure de la Guerra Civil. Segons l’associació  Salvar l’Arxiu  de Salamanca, en els registres del centre apareixen més de 2.000 documents pertanyents a la Comunitat Valenciana i, almenys , 200 lligalls amb origen en la província d’Alacant es troben actualment a Catalunya per equivocació després del compliment de la Llei 21/2005, del 17 de novembre, de restitució a la Generalitat catalana dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil.

“Els fons tenen un caràcter patrimonial i familiar i per açò haurien d’estar ací i no a Salamanca o Catalunya. Hi ha un component sentimental i de justícia en la petició, però també motivacions culturals i acadèmiques en la recuperació de tots aquests fons”, ha considerat Mollà.