Bota al contingut principal

Els senadors de Compromís, proposaran al Ple d’aquesta setmana una esmena a la moció del PP que proposa crear una ponència d’estudi que treballe en la definició, elaboració i coordinació de l’estratègica espanyola per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per que “sense més dilació es modifique l’organització del Govern per incorporar un ministeri interdepartamental i dependent del cap del Govern que, de forma específica, afronte l’ingent treball que requereix el nostre país com a contribució a complir els ODS del planeta“. D’altra banda la coalició valenciana ha recordat que, mentre el govern valencià, afronta des del minut zero una Agenda mundial aprovada a l’agost i ratificada el 2015, el PP “demostra haver-se adormit en els llorers i no escoltar els col·lectius de la societat civil i ONG, amb una àmplia experiència en molts dels indicadors per començar com més aviat millor a afrontar els principals problemes que tenim a casa nostra i a destinar partides econòmiques on és més necessari“. Així els representants valencians han lamentat que “el PP estiga més pendent dels seus embolics i dels consells d’administració de grans empreses que en legislar per reduir la desigualtat, treballar per l’evasió de capitals i fer un seguiment rigorós del compliment dels ODS que fa abans“, sense esperar a nomenar en el si de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, una ponència d’estudi que treballe en la definició, elaboració i coordinació de l’Estratègia espanyola per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

“Ens preocupa que encara estiguem així, ja que mentre es redacten fulles i fulles les desigualtats persisteixen, pel que proposarem crear un debat monogràfic anual en Ple en què estiguen convidades les ONG sobre el compliment i avanços dels ODS, així com incentius a aquelles empreses que transiten cap a models sostenibles”. Els objectius de l’Agenda ODS són acabar amb la fam al món, la seguretat alimentària, la vida sana, educació, igualtat de gènere, accés a l’aigua i l’energia, mesures contra el canvi climàtic i un creixement sostenible, entre altres. “La implicació de líders mundials en aquest tema, davant de la inacció espanyola, ens fa posar vermell. Sembla que el PP només s’anima si la Roja es classifica, obviant les dimensions dels ODS que requereixen de profundes reformes com acabar amb el malbaratament d’aliments o l’aposta per les renovables i la fi de les sancions per autoabastir per citar uns exemples o crear estructures, col·laborar amb les universitats i fixar indicadors més aviat possible. Per sort, les ONG han avançat ja molt més que el Govern“, han assenyalat des de Compromís.

Miguel Ángel Moratinos, l’exministre d’Afers Exteriors i Cooperació, i moltes ONG -per la seua banda- han indicat en referència a l’Agenda que Espanya puntua molt baix en ocupació, atur i sous, investigació, protecció social, reciclatge de residus municipals, biodiversitat o ajuda al desenvolupament i el PP té una gran responsabilitat en arreglar aquest disbarat en què ens trobem per les seues polítiques. Però lamentablement el PP no té l’Agenda al cap “i correm el risc que tot quede en paper mullat” per la falta de lideratge, han conclòs.