Bota al contingut principal

La moció de Compromís, aprovada practicament per unanimitat al Ple del Congrés, conseqüència de la interpel·lació urgent al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, insta el Govern a comprometre’s amb una programació detallada de les obres i amb la dotació pressupostària suficient a través dels pressupostos generals de l’Estat de 2017.

La iniciativa s’ha aprovat amb només tres abstencions i sense cap vot en contra i exigeix ​​redactar una estratègia d’impuls de noves activitats logístiques, en la qual es justifique la ubicació de les infraestructures d’acord a la interoperabilitat de la xarxa amb els ports i les zones logístiques i les estratègies europea i estatal.

En la defensa de la moció, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha destacat com d’oportú resulta aprovar el calendari real de les obres “el mateix dia que coneixem que les exportacions valencianes van assolir el 2016 un màxim històric, amb més de 28.000 milions d’euros, dels quals el 70% d’aquestes exportacions van a Europa”.

El diputat valencià ha alertat de la necessitat “d’una programació detallada de les obres, que els pressupostos generals de l’Estat diguen quines quantitats es destinaran al corredor, així com de dotar el projecte ferroviari d’un coordinador tècnic que tinga unes atribucions i que vigile que tots aquests compromisos es compleixen. És el moment que els valencians puguem exportar i puguem competir en igualtat de condicions”.

Compromís ha transaccionat esmenes del PSOE, de Ciutadans i del PP. Les esmenes dels socialistes plantegen incloure en el pla d’execució les integracions i circumval·lacions necessàries. El text final recull, així mateix, la proposta de PSOE i Ciutadans que insta a la gestió coordinada entre totes les comunitats autònomes implicades.

La moció també recull altres dues esmenes de Ciutadans relatives al desenvolupament, manteniment i renovació de les infraestructures, i una anàlisi periòdica dels trams en funcionament, a proposta del PP.