Bota al contingut principal

Compromís ha preguntat avui al Govern quines mesures ha posat en marxa fins ara per avaluar quin ha sigut l’impacte sobre el sector citrícola de l’acord comercial entre la Unió Europea i els estats d’Àfrica del Sud. El tractat estén en mes i mig, del 16 d’Octubre al 30 de Novembre, el privilegi aranzelari que autoritza la lliure importació de taronges sud-africanes durant els pròxims 10 anys.

El diputat Enric Bataller ha recordat que la Comissió d’Agricultura del Congrés va aprovar compensar als productors dels possibles perjudicis derivats tant de l’enfonsament de preus, davant l’excés d’oferta, com del risc fitosanitari.

Les associacions valencianes d’agricultors (AVA-ASAJA i La Unió) xifraren en més de 81 milions d’euros les pèrdues acumulades pels productors a causa de la caiguda de preus entre un 25% i un 30% més respecte a 2015.

La formació valenciana s’ha interessat també pels programes específics de vigilància i control europeus, després les denuncies de les associacions d’agricultors que van alertar que Sud-àfrica eludia els ports espanyols, amb protocols d’inspecció més exhaustius, en favor del de Rotterdam, menys rigorós en el control de la citrus black spot o plaga de la taca negra.

Bataller ha incidit en què l’acord comercial col·loca a una situació “totalment vulnerable” a la collita valenciana i posa en risc els milers de llocs de treball directes i indirectes que genera un sector clau per l’economia del País Valencià.

Marta Sorlí, diputada de Compromís per la circumscripció de Castelló, ha instat a l’Executiu a comunicar qualsevol tipus d’incompliment detectat, després la signatura provisional del tractat, i ha recordat que el Govern de Rajoy té l’obligació de dur l’acord al Congrés per la seua ratificació en ple.

Les actuals preguntes de Compromís se sumen a la documentació, que ja va sol·licitar en desembre, sobre el cost econòmic de l’ampliació d’importació de taronja sud-africana sense aranzels per als cítrics valencians.