Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBi, Mª Josep Ortega, ha presentat una iniciativa parlamentària perquè l’Estat espanyol s’unisca a la campanya ‘She decides’, “una mena de crowdfunding europeu per garantir un fons econòmic a les organitzacions no governamentals (ONG) que treballen als Estats Units (EUA) per la llibertat de la dona davant la seua maternitat, i a les quals Donald Trump els ha retirat l’accés als fons públics”, ha explicat.

Segons Ortega, “després de la presa de possessió de la presidència d’EUA per Trump en gener, només van haver de passar un parell de dies perquè el nou president restaurara l’anomenada ‘Política de Ciutat de Mèxic’, també coneguda com a ‘Global Gab Rule’. Envoltat d’homes decidint sobre els drets que les dones poden o no poden tindre”.

“Amb la restauració de la ‘Política de Ciutat de Mèxic’, EUA prohibeix l’accés al fons del Govern nord-americà a totes les organitzacions no governamentals i els proveïdors sanitaris del món que incloguen la interrupció voluntària de l’embaràs com una opció de planificació familiar. Així, qualsevol organització amb programes orientats a evitar l’avortament clandestí, amb programes de salut matern-infantil per protegir la salut de dones i xiques especialment sense recursos, d’anticoncepció, d’informació i educació sexual, deixaran de rebre fons pertanyents a l’agència de desenvolupament nord-americà (USAID)”. 

“I per això es crea ‘She decides’, ‘Ella decideix’, que només en un mes ha aconseguit recaptar 180 milions d’euros amb la participació dels governs d’Holanda, Bèlgica, Dinamarca, Noruega, Suècia, Finlàndia i, finalment, Canadà, a més de les importants aportacions que s’han realitzat d’empreses privades i, fins i tot, de particulars, que es preveu que aniran en augment. Però la xifra resulta encara insuficient per contrarestar la retallada de 567 milions d’euros que han sofert les organitzacions no governamentals (més de 600 milions de dòlars) com a conseqüència de la restauració que ha fet Trump del decret antiavortament”. 

“Des de Compromís considerem que hem d’estar en contra de qualsevol atac que es produïsca per qualsevol política d’arreu del món. Este és el cas que està passant en les polítiques que està fent Donald Trump i l’impacte de les quals serà de caràcter internacional. Per això cal que el Govern espanyol s’adherisca a ‘She decides’, ja que significa donar suport a les organitzacions per a que puguen dur endavant les seues campanyes i accions per garantir els drets i les llibertats de la dona i de les persones”.

“Potser Espanya ho podria fer via el fons de cooperació internacional ó 0,7%, ja que ahí pot entrar perfectament esta adhesió i ajudar a estes ONGs que veuen limitats els seus recursos. No podem quedar-nos de braços creuats davant totes les dones que, a partir d’ara, hauran de sotmetre’s a avortaments clandestins amb greus conseqüències per a la seua salut i, fins i tot, posant en perill la seua vida. Parlem de garantir la llibertat de la dona amb la seua maternitat i de respectar el seus drets”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.