Bota al contingut principal

Compromís impulsa la creació d’una mesa de treball al voltant de la problemàtica que pateix el Vinalopó, un riu deteriorat ecològicament i sobreexplotat econòmicament que travessa 80 quilòmetres a la llarg de tres comarques alacantines. Les portaveus d’Agricultura i Medi Ambient, respectivament Cristina Rodríguez Armiguen i Graciela Ferrer, plantegen aquesta iniciativa al parlament (proposició no de llei) perquè en el termini de sis mesos la cambra haja creat la mesa de Treball de la que eixirà una diagnosi integral de l’estat de la conca amb la que dissenyar el Pla Director de Restauració Ecològica i Revalorització Socioeconòmica i Ambiental del Vinalopó, els seus ecosistemes aquàtics i els terrestres dependents d’aigües subterrànies, així com del seu patrimoni natural, històric i cultural.

El riu, amb una conca vessant d’uns 1.700 qm quadrats, vertebra diferents espais geogràfics i grans nuclis poblacionals (Villena, Elda-Petrer, Novelda, Monòver, Elx, etc) i per tant requereix una gran confluència de diferents actors per l’elaboració del seu pla de rescat. La mesa estarà conformada per totes les autoritats competents –estatal, autonòmica i municipal-, representants d’interessos econòmics, social i ambientals, universitats i centres d’investigació, educatius, culturals, etc.

Les condicions de conservació del riu són actualment precàries. El llit del Vinalopó des de Villena cap a Elx es troba deteriorat per intervencions humanes: canalitzacions formanigonades en trams urbans antiinundacions, abocaments incontrolats de residus sòlids i enderrocs a les pendents urbanes i rurals del riu, canalitzacions per transportar aigües subterrànies, embassaments actualment en desús per l’acumulació de sediments com són els d’Elx i Elda-Petrer…

“El riu Vinalopó és un element vertebrador fonamental del nostre territori, per açò ho volem viu i per a açò és necessària la seua regeneració. Recuperar-ho significa guanyar en qualitat de vida i crear oportunitats de desenvolupament econòmic i social sostenibles. Per açò a la mesa per la recuperació del Vinalopó, instem a totes les institucions -conselleria, confederació hidrogràfica, diputació i ajuntaments- perquè vagen de la mà de la societat civil en aquesta empresa”, ha indicat la diputada Cristina Rodríguez Armiguen.

“Cal garantir que la qualitat ecològica del riu es mantinga en nivells òptims. La conca del Vinalopó no aconsegueix aqueix objectiu segons la normativa vigent. No obstant açò, es tracta d’un riu que compta amb unes característiques singulars molt valuoses que cal protegir i recuperar i una evolució històrica molt complexa des del punt de vista econòmic, social, patrimonial i administratiu”, ha recordat la també diputada autonòmica Graciela Ferrer.