Bota al contingut principal

Compromís ha registrat una proposició no de llei perquè el Consell s’involucre en la conservació de la Colònia Santa Eulàlia, Bé d’Interés Cultural situat als termes municipals de Sax i Villena i que és un clar exemple arquitectònic i social inspirat en les idees il·lustrades i progressistes dels segles XVIII i XIX.

La proposició no de llei persegueix que el Consell cree una Mesa de Treball, en un terme de sis mesos des de la seua aprovació, per elaborar un diagnòstic de l’estat de la colònia i dissenyar un Pla Director Integral de Conservació d’aquest assentament construït a l’últim quart del segle XIX, impulsat per les expectatives econòmiques de la zona a causa de l’arribada del ferrocarril i l’increment de la comercialització de productes vitícoles.

La diputada autonòmica de Elda, Cristina Rodríguez Armiguen, dóna suport a la reclamació d’11 centres educatius de primària i secundària d’Elda, Petrer, Villena i Sax, liderats pel departament de Geografia i Història de l’IES LA Canal de Petrer. Aquestos centres van aprovar una Declaració Escolar sobre la Colònia de Santa Eulàlia amb l’objecte de difondre la importància del patrimoni històric d’aquest enclavament tenint com a exemple el complex arquitectònic. La declaració també sol·licitava la constitució d’un Centre d’Interpretació sobre la transició de la societat, al cultura i l’economia valenciana als segles XIX, XX i XXI.

“La colònia és un enclavament carregat de futur. En Compromís pensem que el deure de l’administració és conservar-ho, potenciar el seu valor històric, social i cultural. Arrepleguem una iniciativa preciosa que parteix del treball previ de molts xiquets i xiquetes de la comarca. La comunitat educativa ens ha assenyalat el camí per aconservar un element preciós del nostre passat que mereix la pena conservar i recordar”, ha considerat Cristina Rodríguez Armigen qui va participar en la jornada organitzada pels centres el passat cap de setmana a la colònia.