Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Ignasi Candela ha presentat hui en el Congrés una Proposició de Llei per a garantir la rendibilitat i democratitzar la producció energètica a partir de renovables. La iniciativa, de tirar endavant, acabaria amb la inseguretat jurídica i econòmica de les 62.000 famílies afectades pel frau de les fotovoltaiques.

La coneguda com a “estafa solar” va començar en 2010 quan el Govern de Rajoy va canviar les regles del joc de la retribució normativa plantejada en 2007. Des de llavors, i fins a hui, fins a vuit lleis han empitjorat les condicions fins a portar a la ruïna a tots els xicotets estalviadors que van decidir invertir en les instal·lacions fotovoltaiques.

Candela ha defensat la necessitat de plantejar alternatives a l’actual model energètic i ha criticat que el Govern legisle “a la mesura” de l’oligopoli elèctric.

El president de l’Associació Nacional de Productors Fotovoltaics (ANPIER), Miguel Ángel Aroca, ha assenyalat la dramàtica situació de les famílies que deuen 16.000 milions d’euros als bancs i ha avançat que, d’acord a la fórmula revisionista que es va inventar el PP, la rendibilitat tornarà a caure un 25% en 2020.

Aroca ha incidit que l’Executiu del PP “es va carregar el marc paraigua sota el qual s’integra tot el parc fotovoltaic social” per a assegurar que el mercat ho segueixen controlat uns pocs. Josep Vendrell d’Units-Podem ha censurat l’oposició del Govern central a la transició energètica mentre manté l’impost al sol, les subvencions al carbó i el mix energètic.

El diputat de Compromís ha avançat que Ciutadans encara no ha confirmat el seu suport a la proposta i ha llançat un missatge: “D’ells depèn salvar o portar a la fallida a les 62.000 famílies”.

La proposició de llei, que avala i restableix la rendibilitat de l’energia fotovoltaica, implica a més beneficis mediambientals -eviten l’emissió de 175.304 tones de CO2 a l’atmosfera-. A més, està orientada a complir amb el compromís europeu que estableix que en 2020 el 20% de l’energia procedisca de renovables fins a arribar al 100% en 2050.