Bota al contingut principal

La diputada de Compromís i membre de la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda, Graciela Ferrer, ha participat este matí a la Comissió Mixta Consell-Corts sobre la reforma del sistema del finançament autonòmic, i ha destacat que “per a Compromís la prioritat són les persones, i les Comunitats Autònomes i els ajuntaments són les administracions amb competències més directes per garantir el benestar de la ciutadania. La sanitat, l’educació, els serveis socials són competències transferides, per això cal que l’Estat transferisca els recursos necessaris per atendre-les”.

Per la seua banda, la Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, present també a la Comissió Mixta, a més d’haver estat a Madrid durant els Consells de Política Fiscal i Financera, ha coincidit amb la diputada de les Corts, Graciela Ferrer, en que “el sistema de finançament autonòmic és pervers amb el País Valencià. Som la comunitat autònoma pitjor tractada. Amb un PIB per càpita inferior a la mitjana, som contribuents nets al sistema, quan hauria de ser al contrari. En Compromís farem un front comú en el Congrés, en el Senat, en les Corts i en Consell per reivindicar un sistema més just amb els valencians i les valencianes”.                       

Segons Ferrer, “el sistema ens genera un deute insostenible. Un terç d’eixe deute és injust per il.legítim. Es tracta d’un deute històric que l’Estat té amb el País Valencià per l’infrafinançament crònic que patim. Des de Compromís li reclamem a Madrid que reconega eixos 16.000 milions de deute històric, quantitat que va fent-se més gran any rere any, mentre el sistema de finançament autonòmic ens continua penalitzant”.                 

“L’actual sistema autonòmic de finançament és intolerable. En lloc de fer-nos arribar els diners que ens corresponen per població, i que ens fan falta per garantir els serveis públics de qualitat als valencians i valencianes, el govern del PP ens fa préstecs dels nostres propis diners –i damunt amb interessos- a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Des de Compromís no permetrem que Rajoy continue maltractant als valencians i valencianes, i seguirem treballant i lluitant per un finançament just”, ha conclòs Graciela Ferrer.