Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Enric Bataller, junt al diputat d’EQUO – Unidos Podemos, Juantxo López de Uralde, han presentat una Proposició No de Llei per a impulsar l’engegada de sistemes complementaris a l’actual SIG (Sistema Integrat de Gestió), com el sistema de dipòsit i devolució i tornada d’envasos (SDDR) que a hores d’ara està ja vigent en més de 40 països i regions del món, entre ells els més avançats econòmica, social i mediambientalment.

Enfront del SIG, en el qual els envasadores dels productes financen la recollida dels envasos mitjançant convenis amb els municipis, el SDDR és el comprador qui paga una part en concepte de dipòsit, que recupera en retornar l’envàs. El SDDR permetrà complementar i millorar els resultats que l’actual model SIG presenta en concepte de reutilització i el reciclatge, i al mateix temps eviten la contaminació i la brutícia en l’entorn, molt especialment en el mar, on els envasos contaminen de manera greu i irreversible.

Aquest sistema, a més aconsegueix una major sensibilització de la població i als agents comercials i econòmics, per a contribuir als objectius de prevenció de la contaminació, evitar l’esgotament de recursos i lluitar contra el canvi climàtic, potenciant una distribució i un consum responsables. Comunitats com la Comunitat Valenciana ja estan impulsant aquest sistema a Espanya a través de la Secretaria de medi ambient i canvi climàtic de Juliá Àlvaro, que ha acudit a la presentació de la PNL.

Bataller ha assegurat que la iniciativa “és un pas més en la necessària transició cap a l’economia circular” i ha destacat que els avantatges del SDDR s’estenen també a la reducció de CO2 i a la creació d’ocupació verda. Per la seua banda, Uralde ha assegurat que “les brosses segueixen sent un problema sense resoldre i el seu abocament segueix generant un impacte ambiental de primer ordre: Des del plàstic que contamina l’Àrtic, als fums de les incineradores. La política de residus no avança i cada vegada estem més Inundats de brosses; per açò necessita innovar-se per a aconseguir major eficàcia. Amb aquesta proposta volem que el Govern impulse el sistema de devolució d’envasos en tot el país per a avançar cap al model circular del qual ara mateix estem tan allunyats.”

Els representants de les dues formacions han assenyalat que fa falta avançar en alternatives per a evitar que cada dia acaben, en abocadors o incineradores, 28 milions d’envasos. Així mateix han instat al Govern a adoptar mesures que, com aquesta, pugen el percentatge de reutilització, reciclatge i valorització dels residus: del 35% actual fins a almenys el 85% com ocorre en altres països europeus.