Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha esclatat en el Ple contra la defensa del Ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Baldoví ha mostrat la seua indignació davant un debat de pressupostos com si no passara res, com si el Partit Popular no haguera intentat violentar l’estat democràtic, amb intents repetits, basts i obscens d’ingerència del poder executiu en el poder judicial i d’intentar emmanillar als fiscals que investiguen la corrupció del partit del govern: “Si ens quedara un mínim de dignitat, avui hauríem d’estar parlant d’una moció de censura, és igual si és de Podem, del PSOE o de qui siga, però d’una moció per a apartar aquest partit trufat de corrupció del Govern. No obstant això, hui seguirem el guió previst, debatrem els PGE i uns li donaran al botó del sí i uns altres, molt dignes, al del no, però al final tot continuarà igual”.

El portaveu de Compromís ha aprofitat la seua intervenció en la tribuna per a fer especial referència al maltractament pressupostari del Govern als valencians i valencianes. Baldoví ha realitzat un paral·lelisme entre el PP i el morrut roig en una clara resposta a les paraules de Montoro, que va dir que els comptes no eren les set plagues d’Egipte. “El morrut roig és un insecte que s’introdueix en les palmeres sanes i les va menjant per dins. El PP ha sigut açò i és una plaga terrible per als valencians; durant 20 anys van governar la nostra terra i la van parasitar”.

Baldoví ha titllat els pressupostos de “catàstrofe” per a València, Castelló i Alacant, i ha negat que existisquen criteris objectius en el repartiment d’inversions. En aquest sentit, ha qüestionat els principis del Govern per a invertir 119 euros per habitant al País Valencià, un territori més pobre que la mitjana, i 405 euros en un altre amb una renda per càpita molt més alta; o per a destinar 126 milions al transport públic a Madrid i zero euros per a València.

El portaveu de la formació valenciana també ha demanat explicacions a Montoro per la polèmica ampliació del contingent basc: “Com és capaç de reconéixer que el País Basc ha pagat 1.400 milions d’euros de més, des del 2007, i és incapaç de reconéixer els 14.000 milions d’infrafinançament valencià?”

Baldoví ha reiterat l’agilitat del PP quan li interessa: “Han negociat l’ampliació del contingent basc en dues setmanes, mentre els valencians arrosseguem la reforma del sistema de finançament després de sis anys de majoria absoluta”.

Finalment, el portaveu de Compromís ha apel·lat als diputats del País Valencià del PP i de Ciutadans per a preguntar-los si pensen aprovar un pressupost que insulta al poble valencià sols per a doblegar-se al que dicten els seus partits a Madrid.