Bota al contingut principal

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el PP haja optat per mantenir el cap sota l’ala tot i el greu impacte en la sanitat vegetal i economia que pot suposar l’acció del bacteri de la Xylella fastidiosa en els llenyosos. “S’ha detectat a les Illes Balears com es podria haver detectat en qualsevol altra autonomia i pot tenir efectes indesitjats sobre l’economia de l’Estat i demanem diners per establir protocols de contenció i, arribat el cas, d’eradicació, però el PP ha preferit amb la seua majoria que tot segueisca com fins ara, amb un perill latent, sense pressupost per compensar els afectats ni partides per incrementar especialment el control a la sortida de vegetals des de les Balears“, ha lamentat.

La coalició va esmenar la seua pròpia moció, que s’ha tramitat amb diversos mesos de demora, perquè les mesures plantejades “foren més amables amb el territori balear i la seua especial característica insular, tot i que en autonomies com la valenciana s’optarà per mesures molt més dràstiques. La situació de la Xylella fastidiosa s’ha d’abordar i preveure i la irresponsabilitat del PP ha preferit no esmenar la nostra proposta si és que la veien millorable, en la línia constructiva i de treball que han ostentat la resta de formacions que han intervingut en la comissió“, ha afegit Mulet.

Compartim les mesures de treball de l’administració de balears, però parlem d’un enemic invisible que pot arrasar amb la nostra economia. Amenaces que no tenen prou vigilància ni formació, el problema ens pot arribar per qualsevol port o aeroport, pel que demanem més informació als agricultors, controls i ajudes a les persones afectades“, ha indicat.

Tant el Grup Parlamentari Units Podem, com el PDeCAT van plantejar esmenes que han estat acceptades, o del mateix PSOE que ha considerat adequades les mesures plantejades per Compromís, encara que lamentablement la senadora balear del PP, Catalina Soler, haja estat la que precisament ha rebutjat la creació de més fons per a controlar els moviment de vegetals i de plagues, un cop ha quedat clara que han fallat les alertes de detecció i eradicació. “Soler l’ha rebutjada sense atendre a raons, ja que Compromís no demanava arrasar les balears, sinó dotar de més fons i control el que lamentem, ja que ni tan sols han plantejat una esmena per arribar a consensos“, ha lamentat Mulet.