Bota al contingut principal

Compromís ha donat detalls hui del pacte de consens entre la formació valencianista, el PSPV i el PP per repartir 23 milions d’euros del romanent de tresoreria a través de la inversió sostenible 2017. D’esta xifra 5.057.721 aniran a parar a la Marina Alta a través un tram fixe i altre variable. Els trams aniran del 0 als 500 habitants (90.000 euros), dels 501 als 5000 habitants (120.000 euros), dels 5001 als 10.000 habitants (150.000 euros), de 10.001 fins a 15.000 habitants (180.000 euros), del 15.001 habitants a 20.000 habitants (220.000), de 20.001 a 50.000 habitants (240.000), de 50.001 a 100.000 (280.000), més de 100.000 (350.000 euros). A esta xifra cal sumar variables per habitant que corregeixen el fet que, per exemple, l’any 2016 un poble de 501 habitants rebera el mateix que altre de 4999, sempre mantenint la proporció que a menys habitants més inversió. El pacte també inclou que les entitats locals menors tinguen tractament de poble i per tant reben inversió independentment de l’administració de què són depenents.

En l’acord tots els pobles rebran més inversió que al 2016, gràcies que del total de 23 milions d’euros que es reparteixen desapareixen les línies nominatives que l’any passat tenien un pes destacat. Compromís ha fet públic que durant el mes d’abril va tindre lloc la negociació i que el grup del qual és portaveu el xaloner Gerard Fullana havia sol·licitat sumar tres criteris d’acrod a la filosofia del Pla Objectiva, una de les grans apostes sobre finançament impulsada des de la coalició: eliminació de les línies nominatives, augment de la inversió directa, creació de la variable que millorable la proporcionalitat de població i aplicació de la superfícies municipal com a paràmetre de càlcul. D’estes peticions s’aplicaran tres, i la qüestió de la superfície o densitat de població s’estudiarà per a l’any 2018.

“Crec que és important demostrar que les forces polítiques som capaços de generar grans consensos en qüestions que afecten la ciutadania” ha destacat Fullana, qui ha remarcat que “Compromís seguirà treballant en el mateix full de ruta, justícia en el repartiment, potenciació de l’autonomia dels pobles i lluita contra la corrupció”.

Esta inversió no estarà disponible fins que s’aproven els pressupostos de l’Estat, a excepció de les despeses que els pobles vulguin assignar a la inversió derivada dels desperfectes dels temporals, que sí que estan autoritzats a invertir ja per part del govern central. Els pobles hauran, en tot cas, d’avançar els seus projectes les properes setmanes per agilitzar els tràmits.                                                                                                  

Fullana: “Seguim demanant entrar en el Fons de Cooperació de la Generalitat”

El portaveu de Compromís a la Diputació ha destacat que “seguim exigint que la Diputació d’Alacant entre al Fons de Cooperació de la Generalitat com sí que ho faran les Diputacions de València i Castelló, perquè del contrari ens trobarem que a la Marina Alta només uns quilòmetres al nord rebran una inversió que deixarem de rebre nosaltres, no té sentit”.

Compromis ha destacat que “de la mateixa manera que hem votat sí a l’acord que el Partit Popular ens ha proposat per a la inversió sostenible, hem de destacar que aquesta inversió no substituïx la que deixarem de rebre del fons de cooperació”.  La coalició valencianista ha recordat que mentre a València i Castelló es rebran plans d’inversió sostenible i fons de cooperació a les comarques d’Alacant no serà així. Fullana ha destacat que es mantindrà en breu una reunió amb la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, per explorar vies d’entrada de la Diputació al pla de la Generalitat.