Bota al contingut principal

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete han anunciat hui que presentaran una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per afrontar d’una vegada els problemes que pateix el litoral valencià amb els estudis de dinàmica litoral, defensa i propostes de millora a les platges amb problemes erosius i considerant els efectes del canvi climàtic a la costa sud de València (Port de València-Port de Dénia) i entre el Port de Castelló i el Port de Sagunt, redactats pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) per a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

L’esmena afectarà tot el litoral de nord a sud i tractarà d’aconseguir 5.400 milions d’euros per actuar de forma integral, en el seu conjunt i donar resposta a una primera anualitat als projectes identificats per l’informe com a prioritaris i urgents. La problemàtica és comuna: manca d’aportació de sediments, el seu transport, canvis en la dinàmica del litoral, urbanisme, regressió, degradació i erosió per ampliació de ports i descompensacions. “El territori valencià concentra nombrosos problemes que no han estat abordats pels diferents governs i algunes de les actuacions que s’han permès són de gran vulnerabilitat com vam veure a Almenara després dels recents temporals, la qual cosa pot afectar el futur turístic d’aquests municipis, la seguretat i a la creació d’ocupació“, ha assenyalat Carles Mulet.

La coalició ha reclamat un Pla Integral per al litoral valencià i poder així abordar els seus problemes i solucions, on queden clars els problemes, es coordinen les administracions en les actuacions, s’eviten afeccions a municipis més al sud i hi haja un calendari clar d’inversions, a diferència de com passa actualment. “De nou ací constatem un relaxament davant les necessitats existents com si els problemes de la mediterrània no anaren amb el Govern, com si la nostra costa no fora la seua, on vénen a banyar-se quan arriba l’estiu i que esperen trobar impecable“, ha afegit Mulet. La partida es destinarà a aportacions de sorra on siga necessari, mesures el més sostenibles possibles de defensa (espigons submergits i en obra on siguen necessaris), dics, regeneracions ambientals, recuperació de la franja litoral, construccions de passejos litorals ecològics i que milloren el paisatge.

Tampoc han de quedar fora d’aquestes previsions dels municipis castellonencs de litoral les comarques del Maestrat i la Plana, que han estat ignorats en els estudis i propostes d’actuacions pel ministeri, tot i la greu regressió que pateixen, despreniments i falta de protección a Benicarló i Vinaròs, que estan fent efecte en la vora litoral i amenaçant propietaris particulars, jaciments arqueològics com el poblat de Torre la Sal, les últimes platges verges i la seguretat dels usuaris“, ha assenyalat Jordi Navarrete, senador per Castelló.

Finalment Mulet ha recordat l’infrafinançament que patim els valencians “i la manca d’actuacions en matèria d’obres públiques, foment i costes, mentre que es vam entestar en invertir en -poques i innecessàries- actuacions mancades de tota lògica com dessaladores o un projecte Castor ruïnós i perillós. Aquest sembla ser que és el futur que volen per a la nostra terra, en comptes de platges dignes i carreteres segures“.

Punts crítics de nord a sud del País Valencià

El document del CEDEX assenyala punts amb risc d’inundació, els problemes d’intrusió, les previsibles afeccions pel canvi climàtic i l’altura del nivell del mar, que amenaça amb inundar àmplies zones del litoral d’escassa altura sobre el nivell del mar. A més els tècnics quantifiquen nombroses actuacions d’alta prioritat que suposaran, en definitiva, l’esmena als Pressupostos Generals de l’Estat de Compromís al Senat en aquesta matèria, a més de les que s’estan recopilant estos dies al web senat.compromis.net.