Bota al contingut principal

Hui s’ha aprovat, a la comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, la proposició no de llei presentada pel diputat de Compromís, Josep Nadal, encaminada a reclamar al govern central què els productes com les compreses, tampons, bolquers i altres productes d’higiene personal femenina passen a tindre l’IVA del 4%, i abandonen el 10% o el 21% actuals.

“L’actual sobrecost que suposa l’IVA sobre productes que, pel simple fet de ser dona has d’utilitzar, manifesta l’actual masclisme financer que té l’estat” ha explicat Nadal respecte a per què ha realitzat aquesta proposta.

Davant la posició de C’s mantinguda hui en la comissió d’eliminar la reducció per als preservatius de la proposta, el representant de Compromís afirma que “actualment, es deixa en mans de les dones la planificació familiar, ja que majoritàriament són aquestes les que prenen anticonceptius hormonals, bombes hormonals sobre la seua salut, perquè no s’usa el preservatiu tant com hauria d’usar-se. Per tant cal corresponsabilitzar-se i queda molta feina per fer entre els homes”.

Aquesta mesura també afecta als bolquers que actualment tenen un IVA del 21%, el que suposa despeses de més de 50€ al mes per nounat, i més encara en bolquers per a adults. Cosa que suposa una rèmora per a la natalitat i per a l’economia de les famílies.

Finalment la proposta s’ha aprovat amb els vots favorables de Compromís, Podemos i PSPV, i les abstencions de C’s i PP. Aquests últims partits, segons Josep Nadal, “s’han excusat en els preservatius i en arguments economicistes i del marc europeu per a no aprovar aquesta proposta, desviant l’objectiu de la iniciativa a un tema de competències entre administracions i a valoracions econòmiques, per a no centrar-ho en el tema principal que és el masclisme econòmic”.