Anar directament a les notícies

Compromís proposa establir mesures per fomentar l’accés de la joventut a la cultura

Publicat el en Educació i Cultura

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts en què planteja al Consell crear una campanya per temps indefinit que fomente l’accés de la joventut a la cultura, concretament a les arts escèniques, així com al cinema, l’art, patrimoni, museus i arts visuals.

Segons explica el diputat de Compromís, Jordi Juan, “el foment de la cultura és essencial entre el jovent ja que impulsa el creixement personal i relacional i dota als individus de recursos integrals per a una socialització i educació completa. A més, a més, els i les actuals joves, seran els futurs adults que continuaran assistint a obres de teatre o dansa, anant a concerts o assistint a altres esdeveniments culturals, donant així vida i impuls al sector. És per això, que els poders públics han de promoure l’accés a la cultura des de ben joves”.

“En eixe sentit, -ha afegit el parlamentari- és important tindre en compte que la principal limitació que tenen hui en dia els joves per accedir a la cultura és assumir el seu preu, per la precarietat que caracteritza la situació d’aquest col·lectiu. A açò s’ha de sumar la nefasta política cultural del govern de Mariano Rajoy amb la pujada de l’IVA cultural al 21% que també ha agreujat la situació generalitzada del consum cultural, i especialment de les arts escèniques”.

Per a revertir aquesta situació des de Compromís es considera necessari dissenyar una estratègia que treballara en dues vies. Per un costat, fent ofertes exclusives i assequibles per a la joventut, fomentant així l’accés dels mateixos a la cultura i als espectacles. I per altre costat, apropant-se als canals de comunicació i a les formes de socialització i consum de la joventut, a través de campanyes efectives en les xarxes socials i amb programes que els resulten atractius.

En eixe sentit la proposta de la coalició passa per prendre mesures concretes com fer promocions especials d’espectacles de teatre, circ, dansa i música, entre altres ofertes culturals, que tinguen lloc en la Comunitat Valenciana dirigides al col·lectiu jove –entre 12 i 30 anys–. Signar convenis amb entitats, tant públiques com privades, que gestionen espais d’espectacles en viu, per tal que s’incorporen a aquesta campanya i on es puguen dur a terme dites promocions. I dissenyar i implementar una estratègia de comunicació conjuntament amb l’IVAJ que s’adapte als mitjans de comunicació que empren els i les joves, i que incloga una pàgina web i xarxes socials creades ad hoc per donar publicitat al programa, així com per informar sobre els diferents espectacles i les ofertes i promocions especials.

Des de Compromís s’insta a comptar amb la col·laboració del CJCV, màxim òrgan de representació de les organitzacions juvenils valencianes i interlocutor vàlid en matèria de joventut davant la Generalitat, a l’hora de dissenyar el programa de foment de la participació cultural per part dels i les joves.