Bota al contingut principal

El Consell ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda que habilite una solució per als ajuntaments valencians amb més dificultats financeres. La Conselleria d’Hisenda proposa substituir les retencions que actualment aplica el govern espanyol a alguns ajuntaments a causa de la seua participació en tributs de l’Estat per la formalització de préstecs amb tipus d’interés baixos. A hores d’ara s’aplica un tipus d’interés del 6% a aquestes retencions.

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha sol·licitat formalment a la titular de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri, Belén Navarro, que adopte mesures per a alliberar “els municipis valencians amb una situació financera especialment delicada”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El llistat d’ajuntaments remés al govern espanyol suma 45 municipis que “pateixen retencions de la seua participació en els ingressos de l’Estat, una de les seues principals fonts d’ingressos, amb els tributs propis”, ha assenyalat Ferrando. Els municipis de l’Orxa o Albaida són els que tenen més dificultats financeres, atés que se’ls reté el 50% dels ingressos procedents de tributs estatals i han demanar ajuda al Ministeri.

Situació “dramàtica”

Una de les raons de les dificultats financeres dels ajuntaments és l’adhesió al pla de pagament a proveïdors, que va obligar molts consistoris a formalitzar préstecs per a tornar els fons rebuts. “Els ajuntaments han de fer front a la mala gestió de les etapes anteriors”, ha lamentat la secretària autonòmica d’Hisenda, que ha remarcat que, en alguns casos, “la situació és dramàtica i afecta directament els ciutadans. “No és just que els veïns paguen les males conseqüències de la mala gestió política”, ha reblat.

L’Orxa (el Comtat) compta amb 627 habitants i un deute municipal d’1,33 milions d’euros, entre 900.000 euros d’amortització de préstecs i 439.000 euros d’interessos, per a un pressupost de quasi 490.000 euros en aquest exercici. Per la seua banda, Albaida, amb 5.933 habitants i un pressupost de prop de 5,5 milions d’euros, acumula un deute de sis milions d’euros amb el Ministeri d’Hisenda pel pla de pagament a proveïdors.