Bota al contingut principal

Compromís proposa que el president del Govern haja de comparéixer en ple extraordinari per donar explicacions sobre la gestió d’un ministre, sempre que aquest siga reprovat per una majoria del Congrés, segons ha avançat hui el portaveu de la formació a la comissió de Justícia, Enric Bataller.

La proposta de Compromís, que arriba 20 dies després de l’aclaparadora reprovació del ministre de Justícia, Rafael Catalá, assenyala la necessitat de reformar el Reglament del Congrés per “visibilitzar les conseqüències polítiques derivades d’una reprovació ministerial”.

Bataller, mitjançant una carta, ha emplaçat als portaveus de la comissió de Justícia a una sessió de treball per “consensuar mesures concretes que mostren el rebuig inequívoc a la gestió d’un ministre” i exerceixen així la seua legítima labor de control parlamentari. Pel moment ERC ha confirmat la seua assistència a la reunió tot i que al llarg d’avui s’espera resposta de la resta de formacions.

La reprovació en les Corts, a hores d’ara, és una estirada d’orelles sense efectes pràctics. Compromís busca l’ampli suport del Congrés per revertir aquesta manca i obligar al president de l’Executiu a rendir comptes sobre els membres del seu Govern. Aquesta iniciativa no contradiu el marc constitucional ja que l’article 98.2 reconeix la “competència i responsabilitat directa” dels integrants del Govern en la seua gestió.

Enric Bataller ha recordat que existeixen precedents històrics, com la Constitució de 1931, i ha incidit en el marge de maniobra del costum parlamentari. En aquest sentit ni el text constitucional de 1978 ni el Reglament de les Corts contempla la reprovació, sinó que va ser la pràctica parlamentària la que va crear aquesta figura en 1981, a proposta del PSOE, per la gestió del Govern en relació amb la intoxicació alimentària provocada per l’oli de colza.