Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a les Corts, Jordi Juan, ha presentat una iniciativa parlamentària per tal que tant el Govern central com l’autonòmic prenguen les mesures necessàries per garantir una major seguretat dels ciclistes, entre elles la conscienciació dels conductors perquè respecten al ciclista, o instar al Ministeri de l’Interior a modificar les lleis de circulació o que al Reglament General de Circulació es puga rebaixar a 0,0 grams per litre la taxa d’alcohol en sang màxima permesa per a conductors, tal com ja fan alguns països de l’entorn europeu, i com reclamen diferents entitats en defensa de la seguretat vial.

Segons Juan, “a finals de maig va haver una marxa ciclista per la seguretat vial a la ciutat de València, convocada en l’àmbit estatal, per denunciar els lamentables successos ocorreguts darrerament, i que han posat el crit al cel entre persones del col·lectiu ciclista, familiars i altres persones sensibilitzades. I és que en els últims dies no només ha tingut lloc el tràgic accident d’Oliva, on una conductora va matar tres ciclistes, sinó que s’han produït un total de 17 atropellaments a ciclistes, només al País Valencià”.

En este sentit, “la Direcció General de Trànsit (DGT) en el seu informe sobre l’anàlisi de l’accidentalitat mortal en carreteres urbanes durant 2016 al País Valencià alerta que s’ha triplicat el nombre de ciclistes morts, passant de dos a siete en només un any. Així mateix, l’estudi ‘Análisis de la siniestralidad en ciclistas 2008-2013’, elaborat per la Universitat de València, en col·laboració amb el centre d’estudis Ponle Freno-Axa, adverteix que mentre els accidents de tots els vehicles han minvat els darrers anys, els accidents de bicicletes s’han duplicat a l’Estat espanyol en els darrers cinc anys, passant dels 2.964 sinistres en 2008, als 5.806 accidents en 2013. La majoria dels accidents es van produir en entorns urbans (70%), tot i que és en les carreteres interurbanes on van tenir lloc la majoria d’accidents mortals (80%)”.

“Per tot això, davant l’augment dels accidents dels ciclistes és necessari prendre totes les mesures necessàries per garantir una major seguretat del col·lectiu, entre elles la conscienciació dels conductors perquè respecten al ciclista, que és totalment vulnerable enfront d’ells. Cal tindre present que segons dades de la DGT en la majoria d’accidents el ciclista no està cometent cap infracció quan es produeix. En canvi, la majoria de conductors de vehicles a motor implicats en els accidents, sí que cometeren alguna infracció, i alguns d’ells estaven en estat embriac o drogats”.

“Implantar la taxa zero d’alcohol en sang als conductors, així com realitzar els canvis necessaris en les lleis de circulació per incrementar la seguretat dels i les usuàries més vulnerables, sense oblidar les campanyes de conscienciació per als i les conductores de vehicles a motor i treballar l’educació vial als centres educatius per tal d’educar i conscienciar des de la infància sobre les normes de circulació, són algunes de les mesures que poden evitar accidents de trànsit amb conseqüències greus”, ha conclòs el diputat Jordi Juan.