Bota al contingut principal

Els grups parlamentaris de Podem, Compromís i PSPV han presentat este matí una proposta sobre la necessitat de regular el consum del cànnabis en el territori valencià des de plantejaments científics, socials i ajustats a la legislació més avançada sobre la matèria.

Amb aquesta iniciativa, “a banda de demanar al Govern central que modifique i flexibilitze la legislació, també proposem que es cree una Comissió Especial a les Corts per a estudiar a nivell jurídic i tècnic com garantir l’accés al cànnabis als usuaris terapèutics, respectant el dret a la seua autonomia amb seguiment mèdic, garantint el dret de l’usuari a cultivar la seua pròpia substància pel seu consum. Així com, per a fomentar l’ estudi a nivell científic de les propietats terapèutiques del cànnabis”. 

“Tot açò s’ha de fer facilitant, en la dita Comissió, la participació dels col·lectius socials implicats, metges, psicòlegs i treballadors socials especialitzats, els representants de les associacions d’usuaris de cànnabis i, els col·lectius de persones amb dolències per a les quals siga recomanable l’ús del cànnabis, per a la malaltia o per a mitigar els efectes dels tractaments més invasius”.

Per al síndic de Podem, Antonio Montiel, “estem normalitzant una realitat reconeixent les possibilitats del cànnabis i estem donant un pas endavant en termes de salut i en termes de llibertat. Em sembla molt important que els tres grups, Compromís, Partit Socialista i Podem avalem esta proposició no de llei que serà molt important també per a que canvie la concepció de l’ús del cànnabis a nivell estatal i esperem que este exemple condisca en l’Estat espanyol”.

El diputat de Compromís a les Corts, Josep Nadal, ha assenyalat que “estem contents d’haver arribat a este principi d’acord per a posar damunt la taula un tema que encara no s’havia tractat al parlament valencià. És important abordar la situació de molts malalts que veuen una eixida terapèutica en el cànnabis a les malalties que pateixen”.

En este sentit el síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha reiterat que “seguim en la línia defensada per importants institucions com l’ONU, intel·lectuals i juristes com Baltasar Garzón, que advoquen per revisar el marc legal de l’ús terapèutic del cànnabis”, i ha apostat per “donar un pas més enllà i, fins i tot, revisar l’ús recreatiu per a evitar que existisquen grans màfies que seguisquen enriquint-se amb aquesta qüestió. Hem de treballar per apostar per un ús responsable perquè estem davant un factor econòmic més”. Mata ha recordat que a Espanya ja existeixen cinquanta municipis que advoquen per aquesta qüestió, que el parlament espanyol ha creat una comissió d’estudi i que en el plànol internacional “existeix una aposta decidida perquè el consum de cànnabis estiga regulat, ordenat i legalitzat”.