Bota al contingut principal

La comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts ha aprovat aquest dimarts, a petició de Compromís, crear en sis mesos la mesa de treball al voltant de la problemàtica que pateix el Vinalopó, un riu deteriorat ecològicament i sobreexplotat econòmicament que travessa 80 quilòmetres a la llarg de tres comarques alacantines. Del treball tècnic que es faça eixirà el una diagnosi integral de l’estat de la conca amb la que dissenyar el Pla Director de Restauració Ecològica i Revalorització Socioeconòmica i Ambiental del Vinalopó, els seus ecosistemes aquàtics i els terrestres dependents d’aigües subterrànies, així com del seu patrimoni natural, històric i cultural.

El riu, amb una conca vessant d’uns 1.700 qm quadrats, vertebra diferents espais geogràfics i grans nuclis poblacionals (Villena, Elda-Petrer, Novelda, Monòver, Elx, etc) i per tant requereix una gran confluència de diferents actors per l’elaboració del seu pla de rescat. La mesa estarà conformada per totes les autoritats competents –estatal, autonòmica i municipal-, representants d’interessos econòmics, social i ambientals, universitats i centres d’investigació, educatius, culturals, etc.

“La sobreexplotació d’aquesta conca a Villena i cap a l’interior, la mala gestió en els usos de l’aigua i en la seua cura o l’absència d’un cabal ecològic, converteixen al Vinalopó en un fil d’aigua que transcorre entre formigó, plàstics i fins i tot enderrocs en bona part dels seus 90 quilòmetres fins a eixir al mar a Santa Pola. Açò ha condemnat durant anys la imatge del nostre riu com un toll sense valor, una claveguera on aboquem irresponsable i impunement les nostres deixalles i que amb aquesta mesura dóna un xicotet pas més cap a la seua regeneració i supervivència”, ha manifestat la diputada per Elda i portaveu d’Agricultura a Compromís, Cristina Rodríguez, impulsora de la iniciativa en les Corts.

Les condicions de conservació del riu són actualment precàries. El llit del Vinalopó des de Villena cap a Elx es troba deteriorat per intervencions humanes: canalitzacions formanigonades en trams urbans antiinundacions, abocaments incontrolats de residus sòlids i enderrocs en les pendents urbanes i rurals del riu, canalitzacions per transportar aigües subterrànies o embassaments actualment en desús per l’acumulació de sediments com són els d’Elx i Elda-Petrer.

Compromís pensa en el riu com un element vertebrador fonamental i la seua recuperació com una forma de desenvolupament econòmic i social sostenibles. La coalició advoca per garantir que la qualitat ecològica del riu, ja que actualment no compleix la normativa vigent.