Bota al contingut principal

Els senadors de Compromís han celebrat hui al costat de la plataforma contrària i representants de les formacions que van rubricar el passat mes la sol·licitud de creació de la comissió d’investigació del Projecte Castor que, per fi, vaja a debatre’s en el proper Ple la seua aprovació.

Així, Jordi Navarrete, impulsor de la mateixa al costat d’altres 38 senadors més de diferents organitzacions polítiques, ha manifestat que “és l’hora que, principalment els grups majoritaris aporten ètica, amplitud de mires i s’obriguen a consensos en aspectes d’evident interès general com és aquest i no bloquegen la tramitació de la comissió si veritablement mantenen el seu discurs crític cap a aquest projecte energètic, que es va convertir en un fiasco amb l’aparició dels tremolors i el fracàs com a magatzem estratègic en el qual es van abocar milers de milions de diners públics sense el control suficient“.

Navarrete acaba de sol·licitar recentment còpia de l’informe de la Sala de Supervisió Regulatòria de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), organisme públic que analitza si durant la tramitació del projecte energètic Castor, les empreses del grup ACS van poder posar-se d’acord per apropiar-se de més diners públics del que els corresponia en les seues retribucions, que vénen taxades per llei, alterant les regles de la competència amb pràctiques poc clares mitjançant desviaments i apunts comptables entre empreses del mateix grup entre els anys 2013 i 2014. La coalició, en coordinació i contacte amb la plataforma d’afectats, ha tractat des del primer moment d’obtenir, sense èxit i per la via oficial, còpies dels informes previs i auditories realitzades abans d’autoritzar els pagaments de les indemnitzacions i determinar el cost exacte i deute que queda per pagar d’aquest fiasco.

Els senadors de Compromís han recordat com “el Govern del PP s’ha esmerat molt a criticar la nefasta gestió del Govern socialista en la materia, però no ens consten actuacions per aclarir el que ha passat, encara que són molt diligents amb la caixa de tots a l’hora de pagar a Escal UGS i ACS“. Tambéesperen que els nous aires que sembla corren per la seu socialista puguen servir per ventilar aquest tèrbol assumpte i es donen avanços efectius en la depuració de responsabilitats, correcció d’errors i anuncis en el desmantellament de les instal·lacions.

El Ple abordarà a partir de dilluns la sol·licitud de creació de la Comissió d’Investigació del magatzem subterrani de gas, projecte Castor, omissions, possibles responsabilitats, estudis per a la seua monitorització, control i desmantellament. El Govern haurà de contestar, a més, a la pregunta oral de Jordi Navarrete sobre la política global i de futur que té el Govern per al litoral valencià.