Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda a les Corts, Jordi Juan, ha qualificat com a “molt positiu” l’anunci fet hui a la sessió de la Comissió per la Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, que “el 2019 estarà totalment operativa l’Agència Tributària Valenciana”. 

Segons Juan, “fa ara dos anys, les forces del canvi d’este país signàrem l’Acord del Botànic. Un pacte que, a poc a poc, està canviant la vida de la gent i millorant la seua qualitat de vida. Un pacte que té com a un dels seus punts la creació d’una Agència Tributària pròpia, d’acord amb el que estableix el nostre Estatut. Des de Compromís creiem que una Agència Valenciana de Tributs és un instrument indispensable per millorar l’eficiència i l’eficàcia en la recaptació. Indispensable per dotar-nos d’un major autogovern. I indispensable per disposar de major capacitat financera”.

“Perquè volem autonomia financera i volem disposar dels diners suficients per finançar l’Estat del Benestar i per dotar als valencians i les valencianes de la qualitat de vida que mereixem. I cal dir que són moltes les comunitats que disposen ja d’una agència tributària pròpia, com ara Andalusia, les Illes Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Galícia o Múrcia. Cadascuna amb les seues particularitats, però totes funcionant i treballant per una millor gestió i recaptació dels impostos. I nosaltres els valencians, no volem ser més que ningú però tampoc volem ser menys. Per això, creiem necessari avançar en este sentit i equiparar-nos amb altres comunitats”. 

Per la seua banda, Clara Ferrando, ha exposat a les Corts el plan que está desenvolupant el Consell per a transformar l’actual Institut Valencià d’Administració Tributària en una autèntica Agència Tributària Valenciana, “amb més dotació de personal i major pressupost, així com major independència i capacitat normativa per a efectuar recaptacions executives, gestionar els tributs propis i cedits, i lluitar contra el frau fiscal”.

Segons Ferrando, “hem de ser especialment eficients en la gestió dels nostres ingressos. Per això creiem que és necessari complir el mandat del Botànic i desenvolupar l’Agència, un desenvolupament que la Conselleria d’Hisenda té previst efectuar en tres fases per a tindre-la completament operativa en el segon semestre de 2019”.

“En l’actualitat no disposem dels recursos necessaris per a la recaptació executiva dels ingressos tributaris que gestionem, per això recorrem a la col·laboració de l’Agència Estatal Tributària, que ens presta el servici cobrant-nos aproximadament 3’5 milions anuals. Estem parlant que l’Agència Estatal es queda entre un 11% i un 12% del que recapta. En concret l’any passat ens van recaptar 29’19 milions d’euros per via executiva i ens va cobrar per això 3’48 milions (un 11’92%). Per això, amb la creació  de l’Agència Tributària Valenciana, un dels objectius és estalviar-nos eixos diners i efectuar nosaltres mateixos eixa recaptació executiva i destinar-los a invertir en mitjans materials, personals i informàtics propis”, ha conclòs la Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando.