Bota al contingut principal

El ple del Congrés vota demà la presa en consideració de la Proposició de Llei de Compromís que defensa la dissolució dels partits polítics que es financen il·legalment.

La iniciativa de la formació valenciana planteja també la suspensió d’activitat fins a cinc anys, la seua inhabilitació per rebre subvencions públiques o incentius fiscals durant un termini màxim de 15 anys, així com el tancament de locals i establiments per un període no superior a cinc anys.

La proposta contra el dopatge electoral persegueix “acabar amb el buit legal que permet la continuïtat de les organitzacions polítiques beneficiades d’estructures mafioses destinades al finançament per vies il·legals”, ha assenyalat el diputat de Compromís Enric Bataller, que defensarà demà la proposició de llei.

La reforma del Codi Penal del 2015 contempla la dissolució i suspensió de les formacions per rebre donacions segons el disposat a l’article 5. Un de la Llei Orgànica 8/2007 sobre finançament de partits polítics – anònimes, finalistes, procedents de persones jurídiques o per damunt del límit legal anual-. La modificació, no obstant això, no recull aquest càstig en el cas de xarxes mafioses alçades al si d’un partit per engrossir els seus comptes.

Bataller ha apuntat a alguns dels recents casos de corrupció per il·lustrar com les donacions en negre han deixat pas a complexes estructures de comptabilitat B, factures falses, sobrecostos, blanqueig i desviament de fons públics. Compromís ha incidit en què el finançament irregular ix de la butxaca de tota la ciutadania i en què no només atempta contra el prestigi de la classe política sinó contra l’essència mateixa de la democràcia.

El diputat de la coalició ha cridat a totes les forces de l’oposició per votar favor de la presa en consideració de la proposició de llei i acabar amb la impunitat que s’amaga baix les sigles.