Bota al contingut principal

Els treballadors del servei telefònic d’emergències 112, a través de la Secció Sindical de la UGT, s’han reunit amb el diputat Paco Garcia Latorre en representació del Grup Parlamentari de Compromís, al qual li han fet arribar les reivindicacions i la situació de precarietat en la qual es presta el treball d’aquest servei tan important en matèria de seguretat i emergències.

De fet, apunta el diputat de Compromís, més d’un centenar de professionals del 112 atenen diàriament milers de trucades i són el primer bastió quan el ciutadà té un problema, siga sanitari, de seguretat o d’emergència. “Són la primera veu que escoltem en situacions moltes vegades límit, amb una càrrega psicològica, d’estrès i responsabilitat sobre elevada”.

Des de fa anys, aquest servei ha anat incrementat el seu volum de treball, fins i tot al mateix es van sumar les telefonades d’emergència sanitàries, mentre que el personal ha minvat i la precarització ha anat en augment, estant sols el 28% dels treballadors a jornada completa, la resta a jornades parcials, concentrant aquesta precarietat en la borsa de treball i els operadors. Els quals són els que més càrrega de treball i pitjors condicions laborals tenen.

Actualment, apunten els representants dels treballadors, està finalitzat el contracte de prestació de servei, i per tant seria un bon moment per repensar la prestació del 112 per gestió directa per part de la Generalitat a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les emergències. Per a això cal realitzar un estudi de la situació del servei i analitzar en profunditat les possibilitats d’integrar-lo a la xarxa de gestió pública.

Per part de Compromís s’ha volgut fer un reconeixement exprés a la tasca que realitzen els empleats del 112 i se sumen a la línia de treball que ha apuntat la Generalitat, on es planteja a mitjà i llarg termini que el telèfon d’emergències de la Comunitat de la Plataforma Operativa torne a estar gestionat públicament, tal com ja es fa en altres comunitats autònomes. I provisionalment, mentre no es faça la integració en la xarxa pública, es milloren les condicions de treball pel que fa a torns, serveis, conciliació familiar, salaris, reconeixement professional i condicions de l’entorn laboral.