Bota al contingut principal

La comissió d’Agricultura, Pesca i Medi ambient ha acordat promoure mesures per a avançar en la necessària transició cap a l’economia circular i impulsar el sistema de dipòsit, devolució i tornada d’envasos (SDDR).

La iniciativa, presentada per Compromís i Units-Podem, proposa implantar sistemes de gestió de residus complementaris a l’actual SIG (Sistema Integrat de Gestió) per a complir amb l’objectiu europeu d’aconseguir el 75% de reciclat d’envasos l’any 2030.

Enfront del SIG, en el qual els envasadores dels productes financen la recollida dels envasos mitjançant convenis amb els municipis, en el SDDR és el comprador qui paga una part en concepte de dipòsit que recupera en retornar l’envàs. La proposició no de llei ha comptat amb el respatler de PSOE, Unidos-Podemos i ERC, ja que han consensuat una transaccional amb les esmenes del grup socialista.

El SDDR millora els resultats que l’actual model SIG presenta, en concepte de reutilització i reciclatge, i al mateix temps evita la contaminació i la brutícia en l’entorn. L’eficàcia en aquest últim punt és especialment important en el mar, on els envasos contaminen de manera greu i irreversible: cada any vuit milions de tones de plàstic acaben en els mars i oceans, de seguir a aquest ritme, en 2050 hi haurà més plàstic que peixos.

El diputat de Compromís, Enric Bataller, ha destacat que els avantatges del SDDR s’estenen també a la reducció de CO2, a la creació d’ocupació verda i a la sensibilització de la població i dels agents comercials i econòmics.

Els representants de les dues formacions han assenyalat que fa falta avançar en alternatives per a evitar que cada dia acaben en abocadors o incineradores, 28 milions d’envasos. Així mateix, han instat al  Govern a adoptar mesures que, com aquesta, pugen el percentatge de reutilització, reciclatge i valorització dels residus del 35% actual fins a almenys el 85% com ocorre en altres països europeus.