Bota al contingut principal

L’ex diputat de Compromís, portaveu d’Educació del Grup Parlamentari durant dues legislatures, Josep Maria Pañella, ha comparegut hui en la Comissió d’Investigació sobre Ciegsa de les Corts on ha manifestat que “l’escàndol dels sobrecostos, dels incompliments i dels barracons de Ciegsa no és cap sorpresa perquè des de Compromís hem vingut denunciant-ho des de fa anys. El problema és que teníem davant un Consell cec i sord davant els advertiments de tot tipus d’organismes i un grup parlamentari popular còmplice que preferia mirar cap a un altre costat”.

>Pañella ha fet aquestes manifestacions en la seu la compareixença en la Comissió en la qual ha recordat que en 2007 ja es va advertir en seu parlamentària que “les escoles del País Valencià costaven el doble que en la resta de l’Estat” degut entre altres qüestions a la “total falta de control de la Conselleria que nosaltres veníem advertint, i que van provocar excessos de cost, lentitud i incompliment dels objectius, com venien reflectint fa anys ja els informes d’Intervenció”.

L’ex diputat recorda que “ja en 2013 portàvem 111 milions de despesa en barracons segons informaven organismes com el Banc Europeu d’Inversions, quantitat que, ja llavors hagués servit per construir 28 centres educatius nous”.

Pañella ha recordat a més que ja en les legislatures anteriors es van detectar i van denunciar des de Compromís “sobrecostos de fins al 43%, que superava amb escreix el límit de sobrecost fixat en la legislació sobre contractes públics, que han estat com a màxim del 8 i del 10%”.

L’ex parlamentari de Compromís recorda que en la seu a època com a diputat, “davant l’escàndol que estàvem contemplant en Ciegsa, ja vam proposar constituir una comissió especial en Les Corts sobre aquest tema, però la negativa d’un PP amb majoria absoluta la va impedir”. Pañella ha posat de manifest que “el Banc Europeu d’Inversions va avançar dos préstecs de 800 milions d’euros per a infraestructures educatives que la Generalitat del PP havia de completar amb altres 800, però davant la dilació del Consell de Camps el BEI va accedir a prorrogar, fins que van detectar que la Generalitat només havia posat 200 milions i que encara estaven per adjudicar 114 dels centres educatius que haurien d’haver-se fet”.

Per avalar la seva intervenció, Pañella ha presentat davant els Corts nombrosa documentació de les anteriors legislatures, escrits, respostes parlamentàries, informes del Síndic… “a les quals el PP va fer cas omís”, afegeix. També ha aportat respostes en les quals Font de Mora i Català eludien la seua obligació de facilitar la documentació sol·licitada pels grups de l’oposició”. En definitiva, segons Pañella, “existeixen unes responsabilitats polítiques i administratives que no només afecten al Consell del PP, sinó al partit que el subtentava, a més d’aquelles que es puguen derivar penalment i que hauran de dirimir els jutjats, perquè Ciegsa és solament una peça més de l’absolut descontrol en la gestió del PP que ha derivat en processos de corrupció”.