Bota al contingut principal

Compromís ha presentat hui un recurs d’empara a la Presidència del Congrés davant l’ús “partidista, arbitrari i a la carta” del Govern del dret de veto a les proposicions de llei. La formació valenciana va sol·licitar un informe de l’Oficina Pressupostària després que l’Executiu s’escudara en el principi d’estabilitat per a desestimar la seua iniciativa sobre la retribució a les fotovoltaiques.

El Reglament del Congrés permet al Govern recórrer a l’estabilitat pressupostària per a rebutjar el tràmit de les proposicions de llei de l’oposició. Un mecanisme extraordinari que Rajoy ha convertit en habitual per a ‘trampear’ les incomoditats d’una legislatura en minoria.

El diputat de Compromís Ignasi Candela nega que la iniciativa implique un augment de despesa i ha sol·licitat a la Mesa del Congrés la reconsideració de l’acord pel qual no admet la tramitació. “Reclamem l’oposició de la Mesa, ja que l’informe de l’Oficina Pressupostària incorre en tot tipus d’errors: utilitza criteris diferents, no explica la metodologia utilitzada i entra en judicis de valor que gens tenen a veure amb el pressupost”, ha assenyalat Candela.

El parlamentari ha explicat que l’informe, en lloc d’estudiar l’impacte pressupostari, es basa en una anàlisi jurídica per a avalar la decisió del Govern.

És per això que des de la coalició han avançat que, després d’exhauir la via administrativa, acudiran al Constitucional perquè l’argument de l’Executiu contradiu la sentència de l’alt tribunal sobre el dret de veto.

El criteri de l’assessoria jurídica del Congrés reconeix també que el Govern solament pot desestimar les iniciatives que incrementen el crèdit previst en els Pressupostos Generals de l’Estat, condició que no aplica en la Proposició de Llei de Compromís.

Candela ha negat les raons de l’Oficina Pressupostària que consideren que augment de despesa i “possible no reducció del mateix” són equivalents. Ha recordat, a més, que la Mesa del Congrés pot oposar-se a la disconformitat del Govern quan, com en aquest cas, manque de motivació.