Bota al contingut principal

Compromís ha presentat avui una proposició no de llei en la qual exigeix el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents (València), una vegada expire la llicència de funcionament en març del 2021.

La iniciativa, presentada juntament amb Unidos-Podemos, assenyala els riscs i perills de l’estratègia energètica del Govern que prolonga la vida útil de les centrals nuclears, més enllà del període de 25 anys que recomana l’Agència Internacional d’Energia.

La sol·licitud arriba un dia després que el director de la planta, Tomás Lozano, anunciara que demanarà la renovació de la llicència de Cofrents en 2020. La central nuclear continua així la senda d’altres plantes obsoletes com Garonya, que aquesta setmana ha obert el termini d’al·legacions després que el Govern obrira la porta a allargar el seu funcionament fins als 60 anys.

Des de Compromís exigeixen al Govern de Rajoy l’aposta per fonts d’energia alternativa, en lloc de “allargar fins a l’agonia el funcionament de les centrals”.

Els diputats valencians han instat, a més, al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, a rebutjar la construcció d’un magatzem temporal de residus (MTI). El projecte és innecesari i evidència “el fracàs de la política de gestió de fem radioactiu”, ha afirmat el portaveu de la formació, Joan Baldoví.

Aixi mateix, Compromís ha declarat que l’energia nuclear és “un dels principals obstacles per a les fonts renovables netes” i ha incidit en la necessitat de posar en marxa un Pla Estatal de tancament definitiu de centrals.

En març d’enguany, les Corts Valencianes ja aprovaren demanar al Govern el tancament de Cofrents, només amb els vots en contra del PP.