Bota al contingut principal

L’Assemblea General de la Mutualitat de l’Advocacia ha aprovat diferents modificacions reglamentàries sobre la prestació de maternitat / paternitat per millorar les cobertures, que ja estan vigents des d’aquest mes de juliol. Així ho ha informat el director general de la Mutualitat al grup de senadors de Compromís, que va traslladar a la Cambra Alta la problemàtica que patien diferents advocades, que no tenien dret a una baixa per maternitat, com qualsevol mare d’aquest país que cotitze a la Seguretat Social.

Compromís es va fer ressò d’un grup d’afectades mutualistes i les seues parelles que no podien ni gaudir d’aquest dret ni cedir-lo, pel que va instar en una moció a que el Govern legislara en la materia, de manera que les afectades pugueren gaudir d’un permís de maternitat estiguen en el règim en què estiguen, com qualsevol altra dona, igual que els seus marits o parelles. El PP, a la Comissió d’Igualtat, va rebutjar equiparar les condicions per al gaudi de la baixa per maternitat de les dones lletrades de la Mutualitat de l’Advocacia a les del règim general de la Seguretat Social i va titllar la petició de la coalició valenciana de “mitges veritats, política de parets i falsedat“, contra la visió de tots els grups de l’oposició que reclamaven iniciatives per equiparar permisos i remuneracions.

La Mutualitat de l’Advocacia ha explicat que modifica les garanties per incloure la maternitat/paternitat en la cobertura d’incapacitat temporal professional per a les professionals exercents per compte propi alternatives al RETA i, si s’escau, la dependència. La cobertura d’Incapacitat Temporal Professional inclourà el cobrament d’una indemnització en cas que s’haja d’interrompre l’activitat professional de forma temporal incloent l’adopció de menors de sis anys i la prestació de maternitat/paternitat, incloent dies de gaudi de descans on es cobreix la pèrdua d’ingressos per tenir cura dels fills. Aqueixes indemnitzacions es corresponen amb una suma equivalent a 120 dies, amb el límit de 3.600 euros pagadors en quatre mensualitats, així com per avortament espontani que equival a 20 dies, indemnització per lactància i per perill vital de la mare o el fetus i per hospitalització per patologies de l’embaràs. També el pagament únic equivalent a 30 dies com a cobertura de paternitat.

Es tracta sens dubte d’una magnífica notícia, que constata que la situació de les afectades era real i millorable i com, una vegada més, el PP es queda sol defensant l’indefensable i de com queda clar com la seua prioritat no són les persones i els drets. Si bé no es tracta d’una equiparació definitiva, si són importants avenços en la millora de la situació dels afectats“, ha assenyalat Jordi Navarrete, que va defensar la mesura en la Comissió d’Igualtat.