Bota al contingut principal

Compromís ha presentat una moció perquè els grups polítics de la Diputació d’Alacant posen a la disposició del Ple la seua comptabilitat derivada de l’assignació pressupostària concedida amb indicació dels imports, concepte i dates dels ingressos i despeses de la present legislatura fins a l’exercici 2016. La declaració haurà de ser presentada en el termini de 30 dies des de l’aprovació del present acord i publicada en el Portal de Transparència de la institució.

La proposta contempla també que la comptabilitat del present (2017) i futurs exercicis es pose a la disposició del Ple durant el primer trimestre de l’any següent. Compromís, a més, considera en la seua iniciativa que el pròxim pressupost ha de contemplar una rebaixa com a mínim del 30% en l’assignació als grups polítics.

La moció presentada pel diputat José Manuel Penalva està d’acord amb la pròpia Ordenança de Transparència de la Diputació d’Alacant, que estableix la publicació activa d’una sere d’informació institucional i corporativa i en el seu article 7.2.f.  promou la transparència de les dotacions econòmiques assignades als grups.

“La societat reclama transparència i Compromís fa temps que va publicar el detall de les seues despeses, que no supera els 15.000 euros. Però en l’actualitat es dóna una situació d’opacitat respecte a aquestes despeses. No sabem en què gasten la resta de grups unes quantitats que superen els 200.000 euros i dels quals quasi 140.000 corresponen al PP”, ha explicat Penalva, portaveu adjunt.

Penalva ha indicat que “el ple de la corporació pot assignar als grups polítics una dotació econòmica que haurà de comptar amb un component fix, idèntic per a tots els grups, i un altre variable, en funció del nombre de membres de cadascun d’ells. I els grups polítics hauran de portar amb una comptabilitat específica de la dotació que posaran a la disposició del Ple de la Corporación, sempre que aquest ho demane”.

Compromís recorda que en el ple de constitució de la corporació, el 30 de Juliol de 2015, es va aprovar un règim pressupostari per als grups polítics que consistia en una quantitat variable de 3.000€ per diputat/a, i una fixa de 6.000€ per grup. Aquest acord es va veure dinamitat per iniciativa del president de la corporació, César Sánchez, que va promoure multiplicar per quatre aquestes assignacions trencant l’acord de juliol que contemplava a més una demanda social com és l’austeritat en les despeses dels polítics. Compromís s’ha negat a acceptar aquest augment i s’ha gestionat amb els diners acordats al juliol.

“César Sánchez no solament incompleix la majoria de promeses que llança a l’opinió pública sinó que perllonga les formes prèvies de la Diputació més fosca: subvencions a dit i opacitat quant a la despesa dels grups es refereix”, ha conclòs Penalva.

Aquest grup polític per decisió pròpia ha publicat els seus comptes en la web corporativa d’aquest Grup Institucional, no obstant aquestes dades haurien de ser publicats en el portal de transparència de la pròpia Diputació d’Alacant al costat de la resta de grups polítics.