Bota al contingut principal

Compromís considera demostrat que el PP de la Diputació d’Alacant incompleix les seues promeses d’austeritat i transparència. El grup polític del PP ha necessitat recórrer al vot de qualitat del president de la institució, César Sánchez, per rebutjar la moció presentada per Compromís la qual proposava que l’assignació als partits es reduïsca un 30% i que tots els grups públics exposaren els seus comptes davant el Ple i es poguera fiscalitzar l’ús dels diners públics.

La coalició considera poc ètic el posicionament dels populars que durant el debat del ple han anunciat que el passat divendres ja van publicar els seus comptes a la web del seu partit, dies després del registre de la moció per part de Compromís. És així com s’ha pogut conèixer que els populars a la Diputació alacantina transfereixen 172.000 euros al partit, un 80% de la seua assignació per al 2016 (214.000 euros).

“És la prova de que no calia multiplicar per quatre l’assignació als grups polítics com va fer el PP al desembre de 2015, tan sols uns dies després de que hagueren passat les eleccions generals i trencant l’acord d’austeritat signat per tots els grups al juliol quan es va constituir la corporació”, ha considerat el portaveu adjunt i autor de la moció, José Manuel Penalva.

A banda d’una reducció del 30%, la moció en concret reclamava que els grups polítics posaren a la disposició del Ple la seua comptabilitat de l’assignació pressupostària concedida amb indicació dels imports, concepte i dates dels ingressos i despeses de la present legislatura fins a l’exercici 2016, així com dels futurs exercicis, d’acord a com marca la pròpia Ordenança de Transparència de la institució.

“Siempre apoyaremos las nominativas. Y ya está”

La negativa a fer més transparent les despeses dels partits es suma a les declaracions del alcalde de Busot i diputat d’Hisenda, Alejandro Morant, que embruten més encara la credibilitat de la institució. Morant ha volgut rebre un pla de serveis quan ja havia aconseguit una ajuda nominativa –és a dir, a dit- per al seu poble, condició que no es pot donar en el pressupost d’un mateix any. Entre les dos ajudes haguera sumat més d’un milió d’euros.

L’alcalde de Busot no és sols el beneficiari d’un ajuda a dit per  construir un poliesportiu amb més de 770.000 euros a un poble de 3.000 habitants, sinó que ha tret pit per haver aconseguit una subvenció d’aquest tipus: “Siempre apoyaremos las nominativas. Por que deben de haberlas, las ha habido y las habrá. Y ya está. Y no tiene más historia. Y ustedes preocupados por su 20% (referint-se a l’IVA que han de pagar els pobles que no tenen ajuda nominativa), pues mire, lo siento mucho. Como alcalde se ha de pedir todo lo que se pueda”.

A més a més, l’alcalde de Busot ha mentit en la defensa de la seua postura quan ha dit que es va presentar a un Pla de Serveis (29 de maig de 2017) perquè encara, segons ha dit, no sabia si la institució havia pressupostat l’ajuda nominativa pel poliesportiu. I ja al gener de 2017, quan el ple va aprovar el pressupost de la Diputació, figurava la ajuda nominativa de 150.000 euros per al poliesportiu. I aquesta es va convertir en 777.000 euros al 14 de juny passat.

També, la coalició denuncia que Morant diga mentides quan parla d’adjudicacions enguany als pobles de diputats de Compromís, subvencions concedides al 2014 i que apareixen als pressupostos perquè encara estan pagant-se. 

Acord per les ajudes als temporals

Compromís vol destacar també l’acord aconseguit amb el PP en matèria d’ajudes als pobles afectats pels temporals d’hivern. La coalició va presentar una moció per a signar un conveni d’ampliació del finançament amb els pobles que han invertit el seu pla d’inversions financerament sostenibles a danys produïts pels temporals i que aquestos danys estiguen correctament justificats.