Bota al contingut principal

Els diputats de Compromís, Unidos-Podemos, ERC i Bildu en el Congrés han exigit al Govern de Rajoy que reclame al Marroc l’anul·lació dels judicis per les protestes de Gdeim Izik (Sàhara Occidental) en 2010.

PSOE, Ciudadanos i PP han rebutjat signar la declaració, impulsada per parlamentaris que componen el Intergrup del Sàhara, en la qual s’enlletgeix la fallada del tribunal marroquí que imposa  condemnes d’entre cadena perpètua i quatre anys de presó a 20 dels 23 detinguts.

El diputat de Compromís Enric Bataller ha posat l’accent que el tribunal de Salé (Marroc) no té competència territorial per a jutjar els fets i ha criticat la falta de garanties processals del judici.

Els grups signataris de la declaració han sol·licitat també una recerca independent en el marc de Nacions Unides per a determinar la situació de les persones preses.

Les missions internacionals d’observació jurídica presents en els judicis -entre altres d’integrants del Congrés General de l’Advocacia Espanyola, Human Rights Watch, Amnistia Internacional, Centre Robert F. Kennedy i Acció dels Cristians per a l’Abolició de la Tortura- han denunciat nombroses irregularitats, entre les quals s’inclouen autoinculpacions obtingudes sota tortura i maltractaments.

Bataller ha assenyalat la falta de proves en un judici que s’ha celebrat sense la presència de les 23 persones acusades, que porten a la presó preventiva des de
2010. “Dos dels activistes, condemnats a sis i quatre anys de presó, han quedat en llibertat perquè han passat ja més temps empresonats del que implica la sentència final”, ha conclòs el diputat.