Bota al contingut principal

La coalició Compromís s’ha mostrat insatisfeta davant l’informe que ha fet públic la Comissió d’Experts per a la reforma del model de finançament autonòmic durant el Consell de Política Fiscal i Financera. Clara Ferrando, que ha acudit a la reunió en la seu del Ministeri d’Hisenda a Madrid, ha manifestat que “ens alegra veure que l’informe arreplega algunes de les reivindicacions valencianes, com l’eliminació del statu quo i l’exigència que les comunitats forals siguen més solidàries amb la resta de l’Estat. No obstant açò, seguirem mantenint, com ha defensat amb el seu vot particular en l’informe el nostre expert en la comissió Francisco Pérez, que es realitze una condonació del nostre deute”

“El sistema de finançament, que ara anem a reformar, ha estat castigant durant anys el País Valencià. La nostra comunitat és la comunitat autònoma d’Espanya pitjor tractada. Es dóna la circumstància anòmala que som l’únic territori amb renda per capita inferior a la mitjana que és contribuidora neta al sistema. Açò ens ha generat un deute que els experts quantifiquen entre 16.000 i 20.000 milions. Es tracta d’un deute injust perquè ha sigut generada per un sistema injust i ens ha portat a una situació insostenible. No som responsables d’aqueixa part del deute i exigim que l’assumisca l’Estat.”

“El nostre expert ha proposat una quitació de 21.587 milions i una reestructuració del deute en el seu conjunt que contemplaria ampliar el venciment i l’aplicació de menors interessos. Només així podem recuperar l’autonomia financera i la sostenibilitat que ens permeta realment tornar als mercats i no dependre dels mecanismes extraordinaris de finançament de l’Estat que suposen una respiració assistida per a les nostres finances i hipoteca la nostra autonomia política” ha afegit Clara Ferrando.

Segons el vot particular presentat per Francisco Pérez en l’informe dels experts, el creixement del deute ha sigut continu malgrat els ajustos de despesa duts a terme, per açò per a la seua reducció ha de tenir-se en compte els diferents nivells d’ingressos de les autonomies i la seua incidència en els seus dèficits. A més, considera freturós de sentit que siga punible l’incompliment d’objectius quan els objectius són inassolibles.

Segons Clara Ferrando, “El País Valencià té un nivell de despesa inferior a mitjana de les comunitats autònomes i no obstant açò el nostre deute segueix creixent. El nostre problema és d’ingressos i açò està demostrat. Exigim que s’impose el principi de suficiència finançara i se’ns garantisquen els ingressos mínims per a poder fer front als serveis que estem obligats a prestar. No entenem ni acceptem que se’ns exigisquen més esforços fiscals o més retallades de despesa. Han d’incrementar els nostres ingressos”.

“L’informe que hui hem rebut de mans del Comitè d’Experts és un primer pas cap al bon camí. És el principi, un document base, sobre el qual ara caldrà establir un calendari de negociació. Als valencians i les valencianes és a qui més ens urgeix la reforma del sistema actual, però no anem a deixar de reivindicar el que ens correspon per justícia. Hem estat esperant durant molt temps la reforma de l’actual model de finançament que ens ha portat a una situació dramàtica. No deixarem que tornen a tractar-nos com a ciutadans de segona. Exigirem un tracte just. Ara és el moment. No és una qüestió merament política o partidista. És una qüestió que afecta a tots els estaments de la societat valenciana” -ha afegit.

Clara Ferrando ha assistit avui al Consell de Política Fiscal i Financera on, a més de conèixer de primera mà el contingut del comitè d’experts en finançament, s’ha aprovat l’objectiu de dèficit del 0’4% per a 2018 amb el vot en contra del País Valencià, així com el sostre de despesa i la nova metodologia per al càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors.