Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Paco Garcia Latorre, ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei per instar al Consell a reclamar al Ministeri de l’Interior que unifique els criteris i facilite els protocols que permeten als ajuntaments autoritzar a la policia local a actuar vestida de paisà en casos concrets i taxats de competència municipal.

Segons explica Garcia Latorre “molts ajuntaments i els respectius alcaldes i alcaldesses, es veuen en la necessitat d’organitzar serveis de seguretat pública i vigilància que necessiten fer-se sense uniforme. L’autorització a les policies locals dels municipis valencians per què porten a terme determinades actuacions de paisà correspon actualment a la Delegació del Govern. Així, alguns ajuntaments valencians, estan tenint problemes amb este departament estatal per aconseguir que alguns dels seus agents puguen patrullar de paisà per tal de realitzar funcions policials i de seguretat pública que són competència municipal. La Delegació de Govern en molts casos posa impediments tot i tractar-se de serveis de competència municipal“.

Segons la normativa actual la dispensa de l’ús de la uniformitat en les Policies Locals pot estar motivada per la prestació de diversos serveis, entre els que es troben els relacionats amb la violència de gènere, la vigilància de centres educatius, els delictes relacionats amb la seguretat viària, els delictes contra la seguretat dels treballadors o la protecció d’autoritats, entre altres.

“Des de Compromís entenem que en base al principi d’autonomia local que estableix la Constitució Espanyola s’ha de realitzar una reformulació de les normes i criteris que regeixen este tipus de dispenses, per això instem al Ministeri de l’Interior, a dictar i unificar juntament amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies les ordres o protocols necessaris que han d’emprar els ajuntaments i els seus alcaldes o alcaldesses per materialitzar les autoritzacions a policies locals sota les seues ordres per què puguen actuar de paisà en casos concrets i taxats de competència municipal”, ha conclòs Garcia Latorre.