Bota al contingut principal

Compromís ha demanat la compareixença en comissió del president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Cremada, després de la ‘setmana negra’ de l’òrgan regulador, que ha perdut en els tribunals els últims 20 recursos interposats contra empreses per infringir les normes de competència.

Si dimarts passat l’Audiència Nacional anul·lava les sancions de la CNMC contra tres operadores de telefonia mòbil per valor de 120 milions d’euros, ahir l’Alt Tribunal fallava en contra de la sanció de l’organisme regulador a Telefònica per imposar clàusules de permanència a alguns dels seus abonats.

El diputat de Compromís Ignasi Candela assegura que la successió de garrotades judicials no és l’únic dels problemes de l’òrgan adscrit al Ministeri d’Economia, que s’enfronta també a restriccions de pressupost i de recursos
humans i materials, segons l’informe del Departament de Control de l’organisme.

En aquest sentit, la formació valenciana també ha expressat la seua voluntat perquè Marín Cremada explique en la compareixença la situació de la CNMC en matèria pressupostària i de personal.

“La dependència de la CNMC d’altres administracions, unit a la falta de dotació minen de forma significativa la independència i els resultats de l’òrgan regulador”, ha lamentat Candela. El propi president de l’organisme, Marín Cremada, s’ha referit en alguna ocasió a les constants pressions de les empreses i dels lobbies.

La Unió Europea també ha assenyalat les manques competencials de la CNMC: Espanya és l’únic país on el peatge elèctric, clau sobre el preu de la llum, no ho fixa un òrgan regulador independent.