Anar directament a les notícies

Compromís proposa que la publicitat de les elèctriques informe de les emissions de CO2

Publicat el en Medi Ambient

Compromís ha presentat avui una proposició no de llei al Congrés, perque la publicitat de les elèctriques faça referència a la quantitat concreta d’emissions de gasos contaminants i de residus generats l’any anterior per l’empresa de subministrament.

El diputat Ignasi Candela ha defensat el dret dels ciutadans a tindre tota la informació possible respecte als productes de consum, com reconeix l’article 51 de la Constitució. “Amb aquesta iniciativa volem garantir que els consumidors coneguen l’impacte d’una companyia o d’una altra sobre l’escalfament global”, ha assenyalat Candela.

La proposta de Compromís estén a les empreses elèctriques una obligació amb la qual ja compten altres articles de consum com rentadores, frigorífics o els aparells d’aire climatitzat. En aquest sentit, l’etiqueta d’eficiència energètica dels electrodomèstics és obligatòria des del 1995, mentre que des del 2013 els immobles nous, en lloguer o venda han d’informar de la certificació energètica “en tota oferta, promoció o publicitat”, segons el Ministeri d’Indústria.
La formació valenciana fonamenta la proposta en les garanties constitucionals reconegudes com són la protecció al consumidor, i el dret a gaudir d’un medi ambient adequat. La legislació espanyola permet regular la publicitat d’acord amb la protecció dels valors i drets recollits en la Carta Magna.

L’Eurocambra aprovà el passat agost un nou marc que simplifica l’etiquetatge energètic, per afavorir la informació als ciutadans, i que entrarà en vigor l’1 de gener del 2019.