Bota al contingut principal

Compromís ha presentat avui una proposició no de llei al Congrés, perque la publicitat de les elèctriques faça referència a la quantitat concreta d’emissions de gasos contaminants i de residus generats l’any anterior per l’empresa de subministrament.

El diputat Ignasi Candela ha defensat el dret dels ciutadans a tindre tota la informació possible respecte als productes de consum, com reconeix l’article 51 de la Constitució. “Amb aquesta iniciativa volem garantir que els consumidors coneguen l’impacte d’una companyia o d’una altra sobre l’escalfament global”, ha assenyalat Candela.

La proposta de Compromís estén a les empreses elèctriques una obligació amb la qual ja compten altres articles de consum com rentadores, frigorífics o els aparells d’aire climatitzat. En aquest sentit, l’etiqueta d’eficiència energètica dels electrodomèstics és obligatòria des del 1995, mentre que des del 2013 els immobles nous, en lloguer o venda han d’informar de la certificació energètica “en tota oferta, promoció o publicitat”, segons el Ministeri d’Indústria.
La formació valenciana fonamenta la proposta en les garanties constitucionals reconegudes com són la protecció al consumidor, i el dret a gaudir d’un medi ambient adequat. La legislació espanyola permet regular la publicitat d’acord amb la protecció dels valors i drets recollits en la Carta Magna.

L’Eurocambra aprovà el passat agost un nou marc que simplifica l’etiquetatge energètic, per afavorir la informació als ciutadans, i que entrarà en vigor l’1 de gener del 2019.