Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Ignasi Candela ha preguntat al Govern de Rajoy quant li va a costar a les arques públiques les sancions i la defensa jurídica, derivada de les denúncies per les retallades a les energies renovables.

La companyia francesa EDF ha sigut l’última a sumar-se a l’ofensiva de demandes contra Espanya, que lidera les denúncies d’arbitratge contra la seua política energètica. Empreses i inversors de Regne Unit, Alemanya o Estats Units, entre uns altres, també mantenen causes obertes contra el bloqueig del Govern al desenvolupament i rendibilitat de les renovables.

Candela ha qüestionat què iniciatives pensa dur a terme l’Executiu davant el devessall de reclamacions. En aquest sentit, ha criticat la postura del ministre d’Energia,
Álvaro Nadal, que ha anunciat noves retallades en renovables per a 2019.

El diputat de Compromís ha repassat les xifres de la despesa: 128 milions de multa més costes i interessos, solament del primer plet que el tribunal d’arbitratge va resoldre al maig, als quals cal afegir almenys 20 milions d’euros en assessoria jurídica. L’Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica (ANPIER) estima el cost total en uns 7.000 milions d’euros, tenint en compte que encara queden més de 25 litigis pendents.

“La reforma elèctrica de 2014 és injusta, perjudica la imatge en l’exterior i va contra els objectius europeus de transició energètica”, ha afirmat Candela. El diputat ha denunciat que en matèria energètica “se socialitzaran pèrdues i es privatitzen guanys”, en referència a la decisió del Govern de càrregues les multes als consumidors.

Una altra de les preguntes se centra en el rebuig de l’executiu a les negociacions. Alguns dels inversors han explicat que van ser als tribunals i arbitratge després que el
Govern no contestara a l’oferta d’una ‘solució amistosa’ del conflicte.