Bota al contingut principal

Compromís denuncia les actituds del diputat del Congrés, Joaquín Albaladejo, qui ha apostat en més d’una ocasió per fomentar conflictes inexistents i criminalitzar qualsevol acte cultural fet en la llengua minoritària. “Instem a Bonig a que expulse immediatament del PPCV Albaladejo per l’odi que fomenta contra la cultura popular valenciana”, ha manifestat el diputat de les Corts, Josep Nadal.

La coalició vol rebutjar les declaracions del diputat Albaladejo que ha demanat que des de l’Ajuntament de Torrevieja no se li cedisquen espais al cantant Pep Gimeno Botifarra i al grup Carraixet. Aquestos concerts es faran en el marc del Dia de les Llengües i han estat organitzats per la Conselleria d’Educació i Cultura.

“Tant Botifarra com Carraixet s’han dedicat a recuperar els sons característics del poble valencià, en la mateixa llengua que cantaven fa anys els nostres avis. Pep Gimeno s’ha dedicat durant anys a salvar cançons i melodies que han estat a punt de perdre’s i que constitueixen un tresor cultural impagable per a tots els valencians visquen on visquen i parlen la llengua que parlen”, ha manifestat Nadal. 

Compromís considera del tot inacceptable l’actitud del diputat del PP intentant relacionar les cançons populars de Botifarra i Carraixet amb el procés català, en un intent de criminalitzar qualsevol acte cultural fet per la llengua minoritària; així com intentar enfrontar els valencians i valencianes per la llengua que parlen.

Aquestes actituds són totalment contràries al esperit del Dia de les Llengües creat per la Unió Europea i haurien de rebre una resposta contundent des de tota la societat valenciana i alacantina.

L’obsessió d’ Albaladejo pel conflicte 

No es la primera vegada que Albaladejo fa un ús inacceptable de l’espai públic per confrontar les llengües i les cultures. A banda dels missatges i declaracions carregades d’odi que normalment fa amb un marcat to electoral, aquest regidor de Torrevieja ja va afirmar durant un debat organitzat per les AMPAs del Baix Segura que el Decret de Plurilingüisme del Govern valencià farà que catalans i balears lleven la feina als valencians.

Per últim Compromís vol mostrar el seu suport a les accions de la Conselleria d’Educació i de l’Ajuntament de Torrevieja per a promoure la cultura popular i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre les diferents comarques del País Valencià. La llengua que parlem els i les habitants d’aquesta terra no ha de ser un mur per a dividir-nos sinó una oportunitat d’enriquiment mutu i de progrés social.