Bota al contingut principal

La coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, i el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, consideren que la situació que s’està vivint en les últimes hores a Catalunya suposa una “repressió” que vulnera la Constitució, i consideren que la democràcia “no es mesura per la repressió, sinó per la capacitat de diàleg”.

En aquest sentit, Mónica Oltra ha afirmat que “la defensa de la Constitució té un element clau i és que no es pot defensar la Constitució vulnerant la mateixa Constitució”. Respecte d’això, ha advertit que “amb l’excusa de defensar la Constitució no es poden vulnerar drets fonamentals que formen part, a més, de títol més protegit d’aquesta Constitució”.

Respecte d’això, Oltra ha argumentat que “quan es prohibeixen actes de lliure expressió, quan s’entra en institucions i es deté a gent sense que en principi, fins l’1 d’octubre s’haja produït aquesta il·legalitat de la qual es parla des de l’Administració General de l’Estat “. Per tant, ha remarcat que “s’està vulnerant la Constitució hui, no l’1 d’octubre, en prohibir actes de lliure expressió”.

En relació a la situació que s’està produint a Catalunya, considera que conté una “perspectiva política que el Govern d’Espanya no ha sabut abordar des de fa anys”. Respecte d’això, ha remarcat que els problemes polítics “s’aborden des de la política”, una posició que defensa i seguirà defensant “davant el que està passant hui a Catalunya”. D’aquesta manera, ha expressat la seua preocupació perquè el Govern d’Espanya, “a un problema polític li afegisca un problema constitucional. Aquesta excepcionalitat democràtica es soluciona amb una reivindicació democràtica”, ha dit.

“La situació que defensem és que ha d’haver una eixida democràtica i dialogada, que les parts se senten a parlar sense apriorismes. Tot el que no siga posar en el centre la paraula, el diàleg i les raons, ens porta a un carreró sense eixida, que és on ens està portant el Govern de Rajoy “ha remarcat la dirigent de Compromís.

Segons la seua opinió, “el pecat original” de l’escalada de tensió social i política que s’està vivint ara “és el recurs del PP a l’estatut català i que ha provocat que hi haja articles en l’estatut d’Andalusia que no es permeten en el de Catalunya, aquest greuge és el que ens està portant a aquesta situació”. Per tant, Oltra ha advocat per ” tornar al punt de partida” i, en aquest sentit, ha assegurat que “hi ha prou temps per començar a parlar, per iniciar aquest diàleg en els dies que queden fins a la convocatòria de l’1 d’octubre. No em resigne a pensar que no ens puguem asseure tots en una taula a parlar”, ha conclòs.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha assenyalat que “les mesures adoptades hui pel govern central són molt greus i suposen l’aplicació camuflada de l’article 155 de la Constitució. Davant d’això, els demòcrates no podem estar callats i dir que no passa res”. Davant aquesta situació, des de Compromís s’exigeix un debat extraordinari al Congrés sobre les mesures promogudes pel govern central a Catalunya.

En aquest sentit, Baldoví considera “intolerable la involució de l’Estat de Dret per reprimir drets fonamentals. D’aquesta manera, només s’està contribuint a augmentar un incendi que ja és desproporcionat. La qualitat de la democràcia no es mesura per la repressió, sinó per la capacitat de diàleg i d’afrontar problemes amb democràcia “.

“El Congrés dels Diputats li ha dit a Rajoy que per ací no vaja, ho va demostrar aquest dimarts al rebutjar la moció de suport a les accions del govern central a Catalunya”. El portaveu de Compromís a la cambra baixa ha lamentat que Rajoy siga un destorb en aquesta situació “en preferir el conflicte al diàleg”.