Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Enric Bataller ha advertit dels perills que comporta l’acord de comercial entre la Unió Europea i Canadà (CETA), que ha entrat hui en vigor,i ha demanat al Govern central la posada en marxa d’un òrgan independent d’avaluació i control del tractat.

Bataller ha repassat els riscs per l’agricultura, els serveis públics, la sanitat alimentària o el medi ambient de l’acord que elimina els aranzels per al 98% dels productes que intercanvien Unió Europea i Canadà. Un altre dels principals efectes negatius és la pèrdua de més de 200.000 llocs de treball, segons estimacions de la Comissió Europea de Feina.

El diputat de la formació valenciana ha instat a Rajoy a encarregar un informe sobre l’impacte del CETA, com ha fet França, i ha lamentat el bloqueig del Congrés a la iniciativa conjunta de Compromís, Unidos-Podemos, ERC i Bildu per verificar si cap punt del tractat entra en conflicte amb l’articulat constitucional.

El comité d’experts francés reconeix la manca de transparència en les negociacions, incideix en què el CETA ignora els perjudicis mediambientals de l’acord, i alerta sobre l’impacte per l’agricultura i la ramaderia. “No té en compte ni el comerç d’energies fòssils, ni la petjada de carbó; no fa referència a la inversió científica, ni als mecanismes de lluita contra el Canvi Climàtic”, ha declarat Bataller.

Des de Compromís reclamen a Rajoy algunes mesures per garantir el compliment dels drets en matèria de consum i seguretat com el suport de controls i processos de certificació o la creació d’un comité de seguiment. El portaveu de la formació en la comissió d’Estudi de Canvi Climàtic ha instat també a la Unió Europea a negociar un acord climàtic amb Canadà.