Bota al contingut principal

La diputada de Compromís al Congrés, Marta Sorlí, ha defensat hui obrir un procés constituent davant l’evidència que “la Constitució està exhaurida i el model territorial obsolet”.

“Catalunya és la punta de l’iceberg de les repressions, de les imposicions, de les actituds gairebé dictatorials, d’un model obsolet que ens afecta a tots els territoris”, ha assenyalat Sorlí en la seua intervenció, en la qual també ha advertit sobre les amenaces del Govern del PP que ha desplegat un “autèntic estat policial”.

Compromís ha participat en l’assemblea de Saragossa amb una delegació composta per la diputada i el diputat al Congrés, Marta Sorlí i Enric Bataller, pel senador Carles Mulet, pels parlamentaris en les Corts, Mónica Álvaro, Josep Nadal i Juan Ponce, així com per la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal.

Sorlí ha donat suport el dret del poble català al vot, i ha recordat que el sufragi és un dret pel qual també van haver de lluitar les dones. “No venim a trencar Espanya, sinó a construir una alternativa”, han afirmat des de Compromís, que també ha aprofitat per denunciar el maltractament del PP al poble valencià.

La diputada de la formació valenciana ha reiterat que ens trobem davant un “Estat anormal, amb una Carta magna que imposa la unitat d’Espanya, la monarquia i que el Govern utilitza per retallar drets civils i socials”. Sorlí ha resumit la postura de Compromís amb les paraules d’Ovidi Montllor: “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”.

Per la seua banda, el diputat en els Corts, Juan Ponce, ha demanat “llibertat, fraternitat i convivència” i ha incidit que hui és l’inici del necessari procés constituent per revisar el model territorial i construir una Constitució del segle XXI.

La vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal, ha rebutjat el “estat policial” del Govern de Rajoy i ha condemnat les “detencions polítiques” d’aquesta setmana a Catalunya. Brancal ha expressat la solidaritat de Compromís amb les persones que volen votar en el referèndum del proper 1-O i ha tendit la mà per acabar amb la situació de “involució democràtica” a la qual ens ha portat el Govern del PP”.

“No podem permetre que passe una altra vegada allò de què volen aquesta gent que crida de matinada”, ha manifestat la vicealcaldessa en referència als tancs que van travessar els carrers de València durant el cop d’estat del 23-F.

La trobada, en el qual han participat més de 100 càrrecs públics de diverses formacions, ha conclòs amb la lectura d’un manifest que reclama una solució política amb Catalunya, iniciar el debat sobre el model territorial i condemnar les actuacions del Govern de Rajoy que està destruint la convivència i els pilars democràtics.