Bota al contingut principal

En el debat del Ple d’aquesta setmana, en la moció que demana abordar mesures per garantir l’aconfessionalitat de l’Estat, Compromís proposa que es complisca l’aconfessionalitat de l’Estat sense exclusives per a l’Església Catòlica ni cap altra. Per a això, reclamarà que s’evite la ingerència de qualsevol confessió en àmbits que no els són propis, com la justícia, l’exèrcit, els cossos i forces de seguretat de l’Estat, els consells biomèdics i centres de desenvolupament i investigació que treballen per millorar la vida i la salut, la radiotelevisió pública, el sistema educatiu públic o el sistema nacional de salut.

El senador Carles Mulet defensarà en primer lloc la derogació dels Acords Jurídics Espanya-Santa Seu, de 3 de gener de 1979 i la negociació d’un nou acord amb l’Església Catòlica en línia amb els celebrats amb la resta de confessions religioses reconegudes per l’Estat.

D’altra proposarà establir els protocols necessaris la evitar la ingerència de qualsevol confessió religiosa en àmbits que no els són propis i regular la prohibició de la utilització d’indumentària oficial i la presència militar o policial en actes religiosos en qualitat de membres d’aquests col·lectius. “Amb això pretenem evitar medalles a mare de déus o confraries, mausoleus a feixistes sostinguts amb diners públics, crucifixos a les habitacions d’hospital, militars en actes religiosos i l’oficialitat de la religió en els actes diaris d’un Estat modern, perquè queda ja lluny la presència de religions en la presa de decisions, la seua obligatorietat o oficialitat, per això han d’estar circumscrites a l’àmbit privat de les persones, sense privilegis. Separant, col·laborant amb les religions i les seues ONG de ser necessari, però sense barrejar àmbits públics i privats“, ha conclòs Mulet.