Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la comissió d’Agricultura, Enric Bataller, ha preguntat al Govern per les mesures per a fer front i aturar l’anomenat frau de la tonyina; la comercialització de peix adulterat que en el que va d’any ja ha intoxicat a 154 persones a Espanya, 13 d’ells en el País Valencià.

La Comissió Europea ha exigit al Govern de Rajoy “mesures urgents” contra aquesta pràctica, al mateix temps que ha activat la Xarxa de Frau Alimentari de la Unió Europea per a garantir l’intercanvi d’informació entre Estats membres.

Bataller ha sol·licitat informació sobre el nombre de casos detectats i el nom específic de les empreses implicades, en línia amb les demandes de l’OCU que també ha reclamat que es done a conèixer el nom dels establiments qu venen peix amb altes concentracions d’histamina.

Compromís també ha registrat una pregunta sobre el protocol de coordinació amb les autoritats autonòmiques i municipals, ja que s’han confirmat casos d’intoxicació en huit Comunitats Autònomes.

“Cal investigar a fons el frau i imposar sancions a les empreses per a garantir la seguretat dels consumidors”, ha declarat Bataller. Brussel·les ja va alertar el passat octubre a Espanya del frau i en el seu últim informe, d’aquest mateix mes, critica que se seguisca venent tonyina no apta per al consum.

Injectar additius en lloms de tonyina perquè semble més roig i fresc afectaria a 25.000 tones de tonyina a l’any i suposaria uns guanys de 200 milions a l’any, segons va informar el diari El País.