Bota al contingut principal

La comissió de Cultura del Congrés ha aprovat avui la proposició no de llei de Compromís i dels socialistes perquè la Dama d’Elx torne a la capital del Vinalopó amb els vots a favor d’Unidos-Podemos, PNB i ERC.

El  PP i Ciudadanos han rebutjat la proposta, en contra de la decisió dels seus representants a la corporació local, ja que la iniciativa va suscitar el consens de tots els partits de l’Ajuntament il·licità el passat 30 de gener d’enguany.

El diputat de Compromís, Ignasi Candela, ha afirmat que el retorn de la Dama al seu lloc d’origen és una “qüestió de justícia, de l’amor que senten els ciutadans d’Elx per la seua dama” i ha criticat la conducta sistemàtica del PP i de Ciudadanos que tiren per terra en Madrid el que acorden al País Valencià.

La proposició insta al Govern a exhibir l’escultura a Elx amb motiu del 120 aniversari del seu descobriment, el 4 d’agost de 1897, així com a estudiar la cessió permanent mitjançant el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAEH) o mitjançant la conversió de la pinacoteca en una subseu del Museu Arqueològic Nacional (MAN).

“La descentralització tindrà un important impacte econòmic per a Elx”, ha argumentat Candela. El període de 2006 en què l’obra original s’exposà a la capital del Vinalopó va atraure 400.000 visitants i suposà “un revulsiu econòmic, cultural, turístic i social que va quedar reflectit a la vida de la ciutat”, ha assenyalat el diputat.

En aquest sentit, ha defensat el retorn de la Dama com una demostració més “d’un model que passa per la descentralització administrativa i de recursos per aconseguir una alternativa viable de país”.

A la intervenció, Ignasi Candela ha desmuntat, a més, el possible vot en contra per motius tècnics: tant el MAEH com la torre d’Altamira s’han condicionat per garantir les condicions de seguretat i conservació necessàries. Sobretot tenint en compte que el passat 25 d’agost una formiga es va colar dins de la vitrina d’aquest bust insigne de l’art iber, que actualment alberga l’Arqueològic Nacional.