Bota al contingut principal

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha ressaltat que la manifestació prevista per al proper 18 de novembre és “políticament oportuna, necessària i fins i tot peremptòria per visibilitzar que els valencians i valencianes no volem ser ciutadans de segona”.

Oltra s’ha manifestat en aquests termes sobre la mobilització convocada per sindicats i patronal i ha destacat la necessitat que “hi haja una expressió popular massiva per posar de manifest que tota la societat valenciana està unida per un finançament just”.

“Es tracta d’un convocatòria que sorgeix dels agents econòmics i socials, que són el motor econòmic d’aquest país i tota la ciutadania està cridada a acudir”, ha insistit. En aquest sentit, ha assenyalat que, si és cert, tal com s’ha compromès el ministre Montoro, que enguany es va a donar solució al problema del finançament autonòmic “és fonamental que els que han de negociar sàpiguen que la societat valenciana està unida en aquesta reivindicació”.

Per això, ha insistit que és important que “en aquest camí cap a un nou sistema de finançament es tinga en compte i es faça visible la realitat valenciana. El que defensem que és que hi haja una diversitat de territoris però igualtat de drets. Volem formar part d’un Estat que tracta amb igualtat als seus ciutadans”.

En la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell ha recordat que som “l’única comunitat autònoma pobra d’Espanya que paga. Som l’autonomia pitjor finançada, cosa que reconeix el mateix Govern central, tots els estudis i els economistes, i aquesta situació s’ha d’acabar”.

A més, ha ressaltat que l’infrafinançament “és un problema històric, que es porta a arrossegant durant molts anys” i que afecta també altres autonomies. Per això, -ha reiterat- la manifestació no va en contra de ningú, sinó que és a favor de tenir les mateixes possibilitats que la resta de territoris; el que volem és que s’equilibri el repartiment financer entre les comunitats autònomes”.

“No es tracta d’anar contra ningú, sinó a favor de la defensa dels interessos valencians. El que no volem és que el conflicte territorial se solucione com sempre, que els valencians passem la mà per la paret mentre els diners es va a altres llocs”.

En aquesta línia, ha recordat que l’acord per un finançament just, unes inversions acord amb el nostre pes població i la regularització del deute “compta amb el suport unànime de tots els grups presents a les Corts”. Per això, ha mostrat la seua confiança que, tots els partits polítics i també la resta de signants d’aquest acord (entitats, universitats, ajuntaments, etc.) “se sumen a aquesta mobilització que expressa la unitat de la societat valenciana”.