Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés Enric Bataller ha registrat hui un llistat de preguntes sobre el cost que suposa el manteniment dels Centres d’Internament
d’Estrangers (CIE) i les expulsions forçoses de persones immigrants en situació irregular.

“¿Què pressupost destina el Govern a sostenir aquestes presons encobertes?¿Quin és l’import pressupostari anual que es destina als vols i travessies de la vergonya?”, ha preguntat el diputat. Altra de les qüestions versen sobre l’anunci de creació de tres nous CIE que el reprovat ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, anuncià el passat mes d’abril.

Bataller ha denunciat, a més, l’opacitat dels comptes que impedeix desxifrar aquestes partides en els Pressupostos Generals de l’Estat. D’ací que altres de les interrogants vagen dirigides a conéixer quina secció, servici, programa o capítol “s’amaga” l’import destinat als CIE.

El diputat de Compromís ha repassat la sèrie d’irregularitats d’aquests centres: lleven de llibertat a persones per una falta administrativa, ajunten a interns en situació irregular amb reclusos amb una condemna penal, ingressen a menors d’edat i a víctimes de tracta, en alguns casos són antigues presons que es tancaren per insalubres, el de Sapadors de València, sense anar més lluny, tancà en dues ocasions per plagues de xinxes.

Des de Compromís han instat al Govern a aprofitar la recent designació com membre del Consell de Drets Humans a l’ONU per lliurar el territori de CIE. “Esperem que la participació d’Espanya al Consell de Nacions Unides vaja acompanyat d’avanços en matèria de drets humans com el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers, el fi de les expulsions forçoses i de les devolucions en calent”, ha assenyalat Bataller.

Les preguntes de Compromís coincideixen amb la concentració que, cada últim dimarts de mes, convoca la plataforma CIEsNo davant el centre de Sapadors. Ahir un jutge ordenà el trasllat a aquestes instal·lacions a 11 persones que arribaren en pastera a les costes de Mallorca.