Bota al contingut principal

Compromís analitza en una jornada de treball les opcions per aconseguir uns horaris més racionals

La portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques Socials i Ocupació en les Corts, Mònica Álvaro, ha assenyalat, a la jornada de treball ‘Cap a uns horaris més racionals’, celebrada hui a València, que “des del nostre grup parlamentari és un tema que havíem d’abordar perquè estem parlant clarament de les polítiques del temps i el que això implica. Són polítiques, no costums, o hàbits. Polítiques que hem d’implementar per a tindre uns horaris més saludables”.

Segons la també portaveu adjunta de Compromís al Parlament valencià, “justament esta setmana ens hem estrenat amb el canvi horari. Un canvi que es produeix dos vegades a l’any i que ens trastoca els biorritmes, els costums i l’estat físic i emocional a totes i tots. Ja ningú, o gairebé ningú, es creu allò que es fa per un estalvi econòmic important, atès que cada volta són més les veus que ho contradiuen i que posen, negre sobre blanc, els desavantatges d’anar tocant els rellotges i la paciència dos voltes a l’any”.

“A Espanya no hi ha un model de referència pel que fa a la gestió del temps. Ni en el treball –som un dels països de l’OCDE amb pitjor productivitat–, ni en la salut – ja que també l’espanyol és un dels països que menys dorm–, ni en molts altres àmbits. Anem amb dues hores de desfasament respecte de la resta d’Europa”.

“Per tot això i perquè els horaris espanyols no són una qüestió climàtica, són una qüestió política, des de Compromís a les Corts Valencianes hem volgut donar un tret d’eixida i organitzar esta primera jornada de formació i anàlisi respecte als nostres horaris. I per a fer-ho hem comptat amb les interessants aportacions del treballòleg i promotor de la reforma horària a Catalunya, Fabián Mohedano; del metge expert en trastorns de la son, Gonzalo Pin; i de la regidora d’Educació i Igualtat de l’Ajuntament de Silla, Raquel Sánchez”.

“Creiem fonamental avançar cap a uns horaris més saludables, n’estem convençuts i convençudes que és possible. Tindre a la nostra mà el poder conciliar la nostra vida personal i laboral i poder disposar de temps per a activitats personals, per a gaudir en família o simplement per a gaudir de vida personal. I tot això sense llevar-li hores a la son”, ha explicat Álvaro.

“Alguns partits han fet propostes tímides com la conciliació, la jornada intensiva, acabar abans la jornada… Però majoritàriament han sigut anuncis que s’han quedat en paper mullat, i no hem vist cap canvi en les nostres vides. L’únic que veiem cada sis mesos és este canvi d’hora que ens mareja i ens deixa una mena de ‘jet lag’ que encara estem notant. Des de Compromís sempre hem dit que volem la felicitat de tots els dies per a totes les persones, i posar les persones al centre. I les polítiques del temps són justament això: preocupar-nos de la vida quotidiana, del dia a dia”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.