Bota al contingut principal

El jardí Botànic de València ha sigut l’escenari de presentació de la proposta de Compromís per un Finançament Just Valencià, un acte que ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, l’alcalde de València, Joan Ribó, la secretaria autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i els regidors de l’Ajuntament de València Sergi Campillo, Giuseppe Grezzi i Pere Fuset.

Per a Compromís, el nou sistema de finançament ha de tenir en compte a la població més vulnerable de cada autonomia, com els aturats, les persones amb diversitat funcional o les zones con un nivell alt de pobresa, i ha de garantir que tots els territoris comptem amb els recursos necessaris per sufragar uns serveis públics dignes i de qualitat.

“Volem formar part d’un Estat que tracta amb igualtat a tota la ciutadania. El poble valencià no pot continuar sent el territori pitjor finançat i el que menys inversions rep per habitant. No volem ser més que ningú, però tampoc menys”. Així ho ha manifestat la vicepresidente i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, qui ha recordat que “som els únics que tenint una renda per càpita inferior a la mitjana estatal, aportem a les arques de l’Estat com si estiguérem per damunt, és a dir, que sent pobres paguem com a rics”.

“Necessitem uns 1.325 milions com a mínim per a acostar-nos a la despesa mitjana de les comunitats autònomes. No podem tindre més competències de despesa que diners, l’Estat ha de donar-nos més recursos per a poder finançar els serveis públics que les CCAA tenim transferits i garantir a la ciutadania igualtat de drets davant la resta de l’Estat, ja que quan parlem de finançament estem parlant de construir noves escoles i centres de salut, disminuir la llista d’espera de la dependència, duplicar els recursos de lluita contra els incendis o augmentar les ajudes per a persones amb risc d’exclusió, en definitiva, parlem dels drets de totes i tots”

Per la seua part, l’alcalde de València, i coportaveu de la coalició, Joan Ribó, ha destacat la necessitat d’augmentar les inversions del l’Estat al País Valencià. “Al territori valencià som l’11% de tota la població de l’Estat i representem el 10% del PIB. Però, només rebem un 6,5% del total de les inversions territorialitzades pressupostades, i d’estes inversions, el govern central només va executar la mitat en 2016, és a dir, que en aquell any, únicament vàrem rebre un 3,5% de totes les inversions de l’Estat. Des de Compromís demanem unes inversions territorialitzades en infraestructures d’acord al pes poblacional del territori valencià i compensacions per la insuficiència de finançament i d’inversions dels últims anys”.

Per últims, tots els ponents han destacat la importància d’assistir a la manifestació per un Finançament Just que tindrà lloc el dissabte 18 de novembre a València, una marxa “políticament oportuna, necessària i fins i tot peremptòria per visibilitzar que els valencians i valencianes no volem ser ciutadans de segona. No anem a permetre que el Govern seguisca retallant els drets de la ciutadania valenciana” ha assegurat la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, qui ha apuntat que es tracta d’una marxa que “no va contra ningú, sinó a favor de la defensa dels interessos valencians”.