Bota al contingut principal

Compromís, juntament amb Units-Podemos, ha demanat  hui  la compareixença en ple del ministre d’Energia, Álvaro Nadal,després que el preu de la llum aconseguira un nou màxim en el que va d’any. Nadal va admetre aquesta setmana la incapacitat del Govern per a frenar l’escalada de preus i va assegurar que es compliran les previsions que xifraven en 100 euros la pujada de la factura.

La factura elèctrica per a un consumidor mitjà s’ha encarit un 12%, uns 74 euros, i la del gas entre un 3,2% i un 4,5%, entre 8 i 34 euros en funció del consum de calefacció, segons les dades del Ministeri a tancament del mes d’octubre.

El diputat de la formació valenciana Ignasi Candela ha criticat que el Govern paralitze la llei valenciana de pobresa energètica, mentre no fa gens per a frenar la pujada de preus. El recurs de l’Executiu considera inconstitucional l’article 3 de la norma del Consell que obliga a les empreses a comptar amb el vistiplau de serveis socials en el cas d’un tall o restricció del subministrament de llum, aigua o gas. “És clar que el Govern de Rajoy blinda els interessos de les elèctriques per sobre dels drets dels ciutadans”, ha assegurat Candela.

Des de Compromís han instat al Ministre d’Energia a cercar alternatives per a garantir el subministrament. “El Govern culpa a la sequera, que ha provocat una caiguda en la producció d’energia hidràulica, però no treballa en noves solucions com l’aposta per renovables com la fotovoltaica”, han assenyalat fonts de la formació.

És la segona vegada en el que va d’any que l’oposició en el Congrés exigeix les explicacions de Nadal per l’increment del preu de la llum. El ministre ja va comparèixer al gener després que les tarifes s’acostaran als màxims històrics en plena ona de fred.